nlc.hu
Életmód
Natascha Kampusch 2022-ben

Kegyetlenül őszinte könyvet írt Natascha Kampusch

Hosszú idő után lépett újra nyilvánosság elé Natascha Kampusch, aki most a belső erőről és a válságkezelésről írt könyvet. A kötetben személyes tapasztaltait is megosztja az olvasókkal.

A gyerekként elrabolt Natascha Kampusch nyolcéves raboskodása során átélt borzalmakat kiszabadulásától kezdve többek között írás segítségével dolgozta fel. Az elmúlt 12 évben négy könyvet publikált: az elrablásáról és fogságban éveiről szóló 3096 nap című könyve 2010-ben látott napvilágot, 2017-ben jelent meg a szabadsága első évtizedéről szóló 10 év szabadság című műve, 2019-ben pedig a Cyberneider című kötet, mely az internetes zaklatás témájával foglalkozik. Legújabb könyve, a Stärke zeigen: Bewältigungsstrategien für ein kraftvolles Leben (Erőt mutatni: Megküzdési stratégiák egy erőteljes életért) idén november végén jelent meg. Ekkor készült róla az alábbi fotó:

„Az évek során, amióta kiszabadultam, sokan kérdezték tőlem, hogyan tudtam túlélni mindazt, amit a fogságban tettek velem. Hogyan sikerült szembenéznem az élettel az ellenségeskedések és a rágalmazások ellenére, amelyekkel szembesültem. Hogyan dolgoztam fel mindazt, amit meg kellett tapasztalnom. És honnan van erőm… Megpróbáltam ezeknek a kérdéseknek a mélyére ásni, és válaszolni rájuk könyvemben” – olvasható a kötet ismertetőjében.

A 34 éves Kampusch egy friss interjújában elmondta: bár a világ egyik legismertebb emberrablási ügyének áldozata volt, mégsem akarja az áldozat szerepét játszani. Pontosan ezért döntött úgy, hogy a belső erőről és a válságkezelésről ír könyvet.

„A könyvem arra ösztönzi az embereket, hogy jobban bízzanak magukban és a megérzéseikben. Sokan visszaéltek a bizalmammal, ami fájt. Ennek ellenére továbbra is megbízom az emberekben, de nem vakon” – fogalmazott. 

Natascha Kampusch

Natascha Kampusch (Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa)

Az elmúlt másfél évtizedben rengeteget küzdött azért, hogy megóvja a magánéletét, azonban a könyvben mégis számos nagyon személyes élményt és részletet megosztott magáról. Saját bevallása szerint azért, mivel úgy érzi, személyes tapasztalatai révén tud leginkább segíteni másoknak. Hozzátette, az őt ért támadások és bántások ellenére sem bánja, hogy kiszabadulását követően nem vonult anonimitásba. A hosszú évekig tartó elszigeteltség után ugyanis vágyott arra, hogy kapcsolatba kerüljön az emberekkel, ezt pedig nehezen tudta volna megtenni, ha teljesen elrejtőzött volna a világ elől.

Kampusch egyedül él ausztriai otthonában. Bár egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy vágyik saját családra, azonban úgy érzi, egyelőre nem készült fel rá. Az írás mellett ékszertervezéssel foglalkozik, a hobbija pedig a lovaglás, melyben képes nyugalmat és békét találni. 

Az alábbi galériában megnézheted, mennyit változott Natascha Kampusch kiszabadulásától napjainkig:

Natascha Kampusch
Megnézem
Összes kép (7)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top