nlc.hu
Életmód

Ejtőernyővel ugrott az amputált lábú anya

Ejtőernyős ugrással gyűjt pénzt liftre az amputált lábú édesanya

Mindkét lábát elvesztette, most egy ejtőernyősugrással gyűjtene pénzt, hogy át tudják alakítani a házát.

Az 55 éves Jo Spencer észak-kelet Angliában él. Még 7 éves korában diagnosztizáltak nála 1-es típusú cukorbetegséget. 2020 májusában a családanya aorta artériájában vérrög keletkezett, amitől bal lábfejének ujjai előbb feketévé és kékké váltak. „Amint megláttam a bal lábamat, volt egy részem, amely tudta, hogy el fogom veszíteni” – mondta Jo.

Jo először félt, aztán belevágott (Illusztráció: Pexels.com)

Jo először félt, aztán belevágott (Illusztráció: Pexels.com)

Igaza lett. A négygyerekes anyukát azonnal a műtőbe vitték, ahol a bal lábát térd alól amputálták.

Amikor azonban felébredt, a jobb lábában is fájdalmat kezdett érezni. „A jobb lábam kihűlt, és elveszítettem a pulzusomat, ezért visszavittek egy újabb műtétre, hátha meg tudják menteni” – folytatta. Sajnálatos módon Jo állapota rohamosan romlott, mígnem nem volt más hátra és a jobb lábát is amputálni kellett.

Szörnyű volt” – emlékezett vissza. „Fogalmam sem volt, mi történik. Csak akkor tudtam, mi történt, amikor a kórházban felébredtem a műtétből. El voltam keseredve.”

Tavaly júniusban Jo és férje, David, aki egy pénzügyi cég igazgatója, adománygyűjtésbe kezdett, hogy átépítsék otthonukat, annak érdekében, hogy Jo legalább valamelyest visszakapja függetlenségét. „Jelenleg Davidnek minden este fel kell vinnie a lépcsőn az ágyba” – magyarázta Jo.

A változtatások lényege az, hogy biztonságossá tegyük otthonunkat, és lehetőség szerint mindazt, amit mindenki más, önállóan csináljak.

Annak érdekében, hogy pénzt gyűjtsön a felújításra, Jo úgy döntött, hogy részt vesz egy tandem ejtőernyősugrásban fiával, Bennel, aki 21. születésnapjára szeretett volna amúgy is ugrani egyet – de a nőt háziorvosa nem engedte ugrani.

Végül találtak egy repülőorvost, aki engedélyezte az ugrást. Kétoldali amputáltként fennállt annak a lehetősége, hogy Jo kiesik a hevederből, de a durhami Shotton Colliery-beli Sky High Skydiving ejtőernyős csapat egy speciális hámot tervezett neki.

Így létrejött az ugrás, 4500 méter magasságból  „A repülő fedélzetén még nem voltam benne biztos, hogy meg tudom-e csinálni, de makacs és elszánt vagyok, ezért ugrottam” – mondta Jo, aki imádta a zuhanás minden pillanatát. És az ugrással összejött annyi pénz, hogy elkezdődhessen a felújítás. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top