nlc.hu
Életmód

Megállás nélkül hajthatunk át Horvátországba

Mától megállás nélkül hajthatunk át Horvátországba

Horvátország a kuna euróra váltása mellett a schengeni övezetbe is belépett éjféltől.

Megállás nélkül közlekedhetnek az autók Horvátország és Magyarország között, ugyanis déli szomszédunk 0 órától már tagja a schengeni övezetnek. Az ünnepélyes alkalomból a Letenye – Muracsány (Gorican) határátkelőnél a horvát külügyminiszter, Grlic Radman is megjelent – írja az MTI.

Horvát-magyar határátkelőhely

A Letenye-Goricani határátkelőhely lezárt sorompói éjfél előtt (fotó: MTI/Varga György)

A miniszter elmondása szerint a schengeni csatlakozás nemcsak a határ környékén élők számára óriási előrelépés, hanem a turizmusnak is új fellendülést hozhat.

Hatalmas előrelépés gazdasági téren ez két olyan nemzetnek, amelynek 800 éves közös történelme van

– mondta beszédében Radman, aki megköszönte a baráti Magyarország támogatását is.

Az intézkedés a 2015-ben, a menekültválság idején felhúzott határkerítés lebontását is magával hozza, ugyanis Horvátország vállalta, hogy a menekülteket a saját határain belül megállítja. Az ország a határnyitás mellett egy másik stratégiai célt is megvalósított: az euró-zóna tagjává vált. A Letenye-Muracsány közúti határátkelőn tartott ünnepségen részt vettek a két ország nagykövetei, valamint kisebbségi képviselői, Zala megye és a határ menti települések vezetői, illetve Muraköz megye és a közeli települések irányítói is. Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top