nlc.hu
Életmód

Szarva nőtt egy indiai nőnek

Szarva nőtt egy indiai nőnek

A ritka rendellenesség pontos okaira még nincs magyarázat.
Orvosok műtenek

Fájdalmas „szarvak” nőttek egy india nő fejére – számolt be az IFL Science. A portál szerint a kinövések körülbelül három éve kezdtek kialakulni a hatvanéves nőnél, aki jelenleg egy orvosi felülvizsgálatra vár, miután a helyi doktorok úgy ítélték meg, hogy a helyzet túlmutat az ő szakmai kompetenciáikon.

A nő állítólag „elviselhetetlen fájdalmakkal” küzd, és most az indiai kormánytól kért segítséget a kezelés kifizetéséhez, amely valószínűleg műtétet jelent.

Bár eddig egyetlen szakértő sem tudott pontos véleményt mondani a kinövésről, a jelentések szerint egy helyi orvos szilíciumszarvnak véli, ám ezt az elképzelést egyelőre nem sikerült igazolni.

Az esethez hasonló emberi szarvak ugyan rendkívül ritkák, de nem példa nélküliek. Általában bőrszarvként diagnosztizálják őket, amelyek jó- vagy rosszindulatú, kúp alakban növekvő keratinos szarvak. Az ilyen szarvakról azt gondolják, hogy a fejet ért vágást követően sugárzásnak vagy HPV-vírusnak való kitettség következményei, bár rendkívüli ritkaságuk miatt nem világos, hogy miért alakulnak ki. A hámszarv műtéttel kezelhető.

„Az elmúlt három évben valami szarvszerűség jött ki a fejéből, ami elviselhetetlen fájdalmat okoz neki. Sokszor megmutatta már az itteni orvosoknak, de ez a betegség meghaladja az ő tudásukat” – mondták a beteg, Mimiya Bai Kori rokonai egy helyi újságnak.

A helyi orvos azt tanácsolta a családnak, hogy keressenek fel egy specialistát, de ezt az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top