nlc.hu
Életmód

Egy kínai kutatás szerint az energiaitalok a hajhagymáknak sem tesznek jót

Egy kínai kutatás szerint a férfiak kopaszodására rásegíthet az energiaital

A hajhullás a legtöbb ember rémálma, most egy kínai kutatócsoport azt állítja, hogy a cukros üdítő és energiaitalok közrejátszhatnak abban, ha valaki idő előtt elveszti a haját.

A hajhullásnak sokféle oka lehet, olykor a genetika, de lehet egy betegség vagy kezelés, a túlzott stressz, a kevés alvás, a nem megfelelő étrend, csak hogy párat említsünk azokból, amelyek a kihullott tincsek mögött állhatnak.

Egyes kutatók most az energiaitalokat is felveszik a lehetséges okok közé. A Nutrients nevű folyóiratban részletesen ismertettek egy vizsgálatot, amelyet kínai tudósok végeztek el 1000 férfin. A pekingi Tsinghua Egyetem szakértői megállapították, hogy azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak energiaitalokat, valamint szénsavas üdítőket, sportitalokat, sőt, édesített teát és kávét, nagyobb a kockázata annak, hogy kihullik a hajuk.

A következtetés levonásához a vizsgálatban részt vevő férfiaknak hetente egy és három liter között kellett fogyasztaniuk az italokból, mielőtt felmérték, mi történik velük. Végül arra az eredményre jutottak, hogy azoknál, akik naponta egynél több édesített italt fogyasztottak, 42 százalékkal nagyobb volt a hajhullás kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztottak az említett italok közül.

Vagyis, azok a férfiak, akik bevallották, hogy hajhullást tapasztaltak, hetente átlagosan 12 édesített italt fogyasztottak el. 

A szakértők 1000 kínai, 18 és 45 év közötti férfit vizsgáltak négy hónapon keresztül, tehát a tanulmány nem mondható nagy méretű kísérletnek, és azt eddig is tudtuk, hogy a cukros üdítőitalok nem tesznek jót az egészségnek.

Egy férfi a tükörben nézi, hogy kopaszodik-e.

Fotó: Getty Images

És sajnos olyan is előfordul, hogy önhibából hullik ki az ember haja : Tessica Brown esete 2022 februárjában járta be a az internetet, miután a hajspray helyett a bitangerős Gorilla Glue ragasztót használt hajának beállítására. Végül Tessica a helyi kórházban kötött ki, ahol néhány szerrel próbáltak neki segíteni, ám a haj annyira a fejbőréhez ragadt, hogy csak egy fájdalmas eltávolítási folyamatnak köszönhetően tudták „lerobbantani” a fejéről a ragasztót.

Később pedig hajfestéssel vágta tropára az épphogy gyógyulófélben lévő haját. Úgy gondolta, jó lenne befesteni a tincseit, miután észrevett néhány ősz hajszálat, ám arra nem gondolt, hogy a hajszálai nem bírnak el egy újabb kémiai hatást, és csomókban fognak majd hullani.

(Ladbible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top