nlc.hu
Életmód

Bernie Madoff, a Wall Street szörnye

Pénzügyi „sorozatgyilkos” volt a Wall Street szörnye, Bernie Madoff

Ismerd meg a Wall Street szörnyeként emlegetett Bernie Madoffot!

Azt már Martin Scorsesének és Leonardo DiCapriónak köszönhetően tudjuk, hogy a Wall Streetnek ki volt a farkasa: Jordan Belfort, tőzsdeügynök és bróker csalt, hamis értékpapírokat adott el, így pedig több, mint 21 millió dollárt szedett össze. Aztán persze lebukott, és 1998-ban 22 hónap börtönre ítélték. De vajon a Wall Street szörnyéről is hallottál már?

Ha nem, akkor itt a lehetőség, hogy megismerd: a Netflix legújabb true crime dokusorozata ugyanis éppen róla szól. Ugyan a Bernie Madoff: A Wall Street szörnye alapvetően dokumentumfilm – tehát újságírók, informátorok nyomozók, korábbi alkalmazottak és áldozatok interjúiból épül fel a négyrészes sorozat –, mégis fikcionalizált jelenetek segítségéve eleveníti fel, hogy mitől is vált pontosan a befektetési tanácsadóból a Wall Street egyik legrettegettebb fehérgalléros bűnözője. A Netflix szériája úgy épül fel, mint bármelyik thriller, ami nem meglepő annak tudatában, hogy Joe Berlinger, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány rendezője készítette.

Mégis kicsoda a Wall Street szörnye?

Bernie Madoff egy egyszerű pénzügyesként indult, aki végül az amerikai történelem legnagyobb befektetési csalását követte el: több tízezer emberből majdnem 65 milliárd dollárt, vagyis – kapaszkodj meg – 24 billió (!) forintot csalt ki. Üzletemberként, tanácsadóként dolgozott, illetve az amerikai részvénytőzsde, a NASDAQ elnöke is volt, emellett biztonsági céget is alapított. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy az ügyfelei megbízzanak benne, odaadják neki a pénzüket, hogy aztán hátra dőlve Madoff még többet csináljon belőle. És Bernie csinált is, csak nem az ügyfelek számára.

Bernie Madoff, a Wall Street szörnye

Fotó: Hiroko Masuike/Getty Images

Egész egyszerűen fogta, és az alapok helyett, a saját zsebébe fektette bele a kliensei keményen megtakarított dollárjait. Azaz: felépítette az Egyesült Államok történelmének legnagyobb Ponzi-rendszerét. Ez egyfajta piramisjáték, melyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezők pénzéből fizetik ki, egészen addig, amíg a rendszer óhatatlanul is összeomlik. A Ponzi-rendszerben csak annak elindítója járhat jól, mindenki mást hatalmas veszteségek érnek, sőt, egyenesen csődbe is mennek. Így volt ez Madoff áldozataival is: rengeteg pórul járt embert hagyott maga után, akik közül sokan öngyilkosok lettek, vagy megpróbáltak véget vetni az életüknek.

De ahogy Jordan Belford, úgy Madoff sem csinálhatta ezt az örökkévalóságig. a Ponzi-rendszer összedőlt, Bernie lebukott és 2008-ban letartóztatták.

„Semmilyen megbánást nem mutatott. Nem volt érzelmes. Olyan volt, mint egy pénzügyi sorozatgyilkos”

 

– mondja róla az ügy szakértője, Erin Arvedlund a Netflix dokusorozatában. Madoffot 11 bűncselekményért 150 év börtönre ítélték, szövetségi börtönben halt meg 2021-ben hosszú betegség után.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top