nlc.hu
Életmód

A rejtett nárcizmus jelei

5 jel, hogy egy rejtett nárcisztikussal élsz párkapcsolatban

A nárcizmus rejtett típusát nehezebb felismerni, azonban a most következő jelek figyelmeztethetnek rá.

Amikor egy nárcisztikusra gondolsz, valószínűleg olyasvalakit képzelsz el, akinek a viselkedése önhitt, nagyképű és arrogáns. Ez a nyílt nárcizmus. De van a nárcizmusnak egy másik, kevésbé ismert típusa is, melyet rejtett nárcizmusnak neveznek. És bár egy rejtett nárcisztikus viselkedése kevésbé egyértelmű, azonban ugyanolyan káros lehet. A nyílt nárcisztikusokhoz hasonlóan a rejtett nárcisztikusokból is hiányzik az empátia, manipulációt alkalmaznak az akaratuk érvényesítése érdekében, és hajlamosak más emberekhez képest különbnek érezni magukat.

A rejtett nárcisztikusok nem az olyan pozitív tulajdonságok miatt érzik magukat kivételesnek, mint a vonzerő vagy az intelligencia, hanem a fájdalmaik vagy szenvedéseik miatt 

 – magyarázta Craig Malkin klinikai pszichológus a HuffPost cikkében. 

És hogy miképp ismerheted fel, hogy a párod rejtett nárcisztikus? Íme az intő jelek!

Folyton az áldozatot játssza

Bármilyen helyzet is adódik, valahogy mindig saját magát állítja be áldozatként.

„Mivel a nagyképűségük arra épül, hogy ők a leginkább meg nem értett, vagy sértett személyek, a rejtett nárcisztikusoknak mindig nyerniük kell a kit sértettek meg a legjobban-játékban” – mutatott rá Malkin.

„Még akkor is, ha megfontoltan próbálsz hangot adni egy panaszodnak, partnered ilyeneket fog mondani: Nem becsülsz meg engem” – tette hozzá Wendy Behary terapeuta, a Nárcisz lefegyverzése című könyv szerzője.

„Tehát, ha azon kapod magad, hogy bocsánatot kérsz, amikor pedig úgy érzed, hogy téged bántottak meg vagy értettek félre, az annak a jele, hogy egy rejtett nárcisztikussal élsz együtt” – mondta Malkin.

Féltékenykedik, ha te kerülsz reflektorfénybe

A rejtett nárcisztikus csendben, mondhatni a pálya szélén ül, irigykedik, bizonytalankodik, közben pedig haragszik és arról fantáziál, hogy reflektorfénybe kerül.

A rejtett nárcisztikus fortyog belül, és megtalálja a módját, hogy megbüntessen, vagy megpróbáljon száműzni a reflektorfényből – fejtegette Behary. – Úgy fogja megtenni, hogy felhívja a figyelmet a saját szenvedésére, áldozattá válására. Ez sebezhetőségnek tűnhet.”

Inkább duzzog, mint hogy kimondaná, mi jár a fejében

A rejtett nárcisztikusok manipulatív módon kezelik az érzelmeket. Bármilyen sebezhetőség, amit mutatnak, inkább színészkedés, mint valódi érzelem.

„A burkolt nárcisztikusok nem bíznak az emberekben annyira, hogy közvetlenül és egyértelműen kinyilvánítsák a szükségleteiket és érzéseiket, így az érzelmeik sosem igazán valódiak. Valójában a rejtett nárcisztikusok gyakran duzzognak, ahelyett, hogy kimondanák, mi jár a fejükben” – mondta Craig Malkin.

Az ő problémái mindenkiénél fontosabbak

Egy burkolt nárcisztikus azt hiszi, hogy az ő problémái fontosabbak, mint a tiéd – vagy bárki másé és  ennek megfelelően viselkedik.

„Ha ölelés vagy köszönés helyett dühös tirádával fogadnak a munkahelyi rossz bánásmódról vagy végeláthatatlan történetekkel arról, hogy mindenki mással jobban bánnak, mint velük, az erős jele a burkolt nárcizmusnak” – hívta fel a figyelmet Malkin.

Doktor House, vagyis Hugh Laurie

A rejtett nárcisztikus remek manipulátor (fotó: Prorfimedia)

Nagyon védekező

„A rejtett nárcisztikusok egyszerre bizonytalanok és túlérzékenyek, ami nagyon nehezen kezelhetővé teheti őket. Folyamatosan megnyugvást és megerősítést keresnek, de gyorsan védekezővé válnak, és dühösen reagálnak, ha fenyegetve érzik magukat” – magyarázta Dr. Harold Hong pszichiáter. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top