nlc.hu
Életmód

Nárcisztikus jellemzői

Ezekből a jelekből ismerhetsz fel egy nárcisztikust

Kimerültnek és láthatatlannak érzed magad a társaságában, ám a mégsem sikerül leszakadnod róla, mert a nárcisztikus egyszerre sikeres és csábító is.
Ezekből a jelekből ismerhetsz fel egy nárcisztikust

A Psychology Today összeszedett néhány vészjósló jelet, amire nem árt figyelnünk, és amelyekből felismerhető, ha egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedővel van dolgunk.

1. Folyamatosan elismerésre, dicséretre vágyik

Imádnak magáról beszélni és a te dolgod az, hogy ehhez megfelelő közönség legyél. Az is lehet, hogy soha nem kérdez vissza, hogy veled mi van, és ha mondasz is valamit magadról, hamar visszakanyarintja a beszélgetést saját magára. Láthatatlannak, unalmasnak vagy kifacsartnak és fáradtnak érzed magad a közelében. De sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert a nárcisztikus sokszor vonzó, sikeres, jó sztorikat mesél, sármos és csábító is emellett.

2. Különlegesnek érzi magát

Megismerkedéskor nehéz megállapítani, hogy az illető túlzásba viszi saját jelentőségét, mert okosan tálalja (nem létező) sikereit. A nárcisztikusnak nem elég, hogy ő legyen a középpontban, az is kell, hogy érezze, hogy különleges. Folyamatos elismerésre van szükségük. Mivel szeretik, ha magas státuszú emberekkel hozzák őket kapcsolatba, ezért sokszor emlegethet akár egy olyan alkalmat is, amikor „valaki fontossal”, hírességgel találkozott.

3. Hiányzik belőle az empátia

Az empátia hiánya és a „nekem jogom van” hozzá „nekem jár” attitűdök kombinációja a nárcisztikus személyiségzavar fő jelei. Nem igazán hallgatnak meg, felveszik a telefont, miközben hozzájuk beszélsz, megmondják helyetted, hogy mit szeretnél. Ezek önmagukban és egyszer-egyszer nem jelentik azt, hogy valaki nárcisztikus, de kombinációjuk és folyamatosságuk már igen.

4. „Nekem ez jár!” típusú hozzáállás

Mint már említettük, ez a fő vezérelvük. Nemcsak különlegesek, de különleges bánásmódot is érdemelnek. Szerintük. Ha bármi gond adódik, az biztos más hibája, nem az övék. A te célod csakis az ő szükségletének kielégítése lehet.

5. Irigykedés

Nem szeretik a vélt vagy valós versenytársakat. Pont. Képtelenek mások sikerének örülni, ezért darabokra szedik őket, elmagyarázzák, miért is nem érdemlik meg az elismerést. Nem csak idegenekkel, de saját rokonaikkal, akár gyerekeikkel is képesek erre.

6. Arrogancia

A nárciszitkus azért viselkedik felsőbbrendűként, mert belül kicsinek érzi magát. Azért kell másokat elnyomniuk, hogy ők jobban érezzék magukat. Bunkók a felszolgálókkal, de csontig benyalnak a főnöknek. Nagyon ritkán kérnek bocsánatot, azt is csak a saját céljuk elérése érdekében.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Így védd magad:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top