nlc.hu
Életmód

A szürke szikla technika

Zaklat a nárcisztikus exed? Így szabadulhatsz meg tőle!

Az úgynevezett szürke szikla technika segíthet lepattintani a nárcisztikus exed. Rögtön elmagyarázzuk, hogyan alkalmazhatod a módszert.

Egy nárcisztikus, érzelmileg bántalmazó vagy irányító partnerrel való szakítás ritkán jelenti a kapcsolat végét. Jellemző, hogy az ilyen típusú emberek akár még évekig képesek keresni, sőt akár zaklatni téged, gyakran üzenetben, e-mailben, mert ezzel táplálják kóros figyelemigényüket.

Ilyen körülmények között az ügynevezett grey rocking, vagyis a szürke szikla technikával védekezhetsz a legeredményesebben. A módszer lényege, hogy olyan unalmasnak – és áthatolhatatlannak – kell lenned, mint egy szürke szikla. „Ha válaszolnod kell, fogalmazz röviden! Ne kapjon tőled semmit – magyarázta Mia Madafferi ügyvéd, a Grey Rock Consulting alapítója a Body+Soulnak. – Csak figyelmet akar tőled. Bármilyen választ kap, abból táplálkozik. Ha nem veszel róla tudomást, nincs miből táplálkoznia. Ez a legjobb módja annak, hogy kommunikálj ezekkel az emberekkel.”

Miért működik?

Amanda Robins, nárcisztikus bántalmazás túlélőinek segítésére specializálódott pszichoterapeuta rámutatott: az igazi nárcisztikusok tranzakciós szemléletűek a kapcsolataikban. Emellett hiányzik belőlük az empátia, és gyakran a konfliktusokon élősködnek, amelyek hajlamosak a távozásod után eszkalálódni. „Az elutasítás különösen pusztító egy nárcisztikus számára. Hatalmas csapás az önérzetükre, ezért rengeteg időt és energiát fordítanak arra, hogy megpróbálják visszaállítani a dominanciájukat, és visszaszerezzenek téged. Elég bosszúállóak tudnak lenni.”

Robins egyetért azzal, hogy a szürke szikla technika gyakran a leghatásosabb módja a helyzet megoldásának.

Okostelefon a kézben

A nárcisztikus ex a szakítás után is zaklathat (Illusztráció: Getty Images)

Mikor nem jó ötlet?

Bár az ideális forgatókönyv az,  ha megszakítjuk a kapcsolatot az irányító expartnerrel, Madafferi elismeri, hogy ez nem mindig lehetséges, például ha közös gyermekeink vannak. Ilyenkor a legjobb, ha minimalizáljuk a kapcsolatot a gyerekekre koncentrálva.

Katie O’Donoghue párkapcsolati coach viszont arra figyelmeztet, hogy a szürke szikla technikát szakember segítségével célszerű alkalmazni, aki segít kijelölni a megfelelő határokat. „A folyamatos szürke sziklázás visszafelé sülhet el, mert frusztrált lesz, és eszkalálódhat a viselkedése” – mutatott rá O’Donoghue.  

Honnan tudhatod, hogy a szürke szikla technika segít-e?

Madafferi szerint, ha a volt partnered viselkedése nem változik azonnal, valójában azt jelenti, hogy a taktika működik. „Azt a pontot keresik, amikor visszatérsz ahhoz az emberhez, akinek ismernek. Ha kitartasz és fegyelmezett vagy, végül közömbössé válsz. Látni fogod a különbséget a kontroll és az egészséges viselkedés között – ez annyira felszabadító.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top