nlc.hu
Szabadidő

A nárcisztikus ember manipulációja

Így rombolja le az önbecsülésedet egy nárcisztikus ember

Egy nárcisztikus ember legnagyobb fegyvere, hogy képes arra, hogy saját magad ellen fordítson.

A nárcisztikus ember olyan manipulációs technikákat használ ösztönösen, melyek segítségével belülről kezdi ki a mentális egészségedet és a végén saját magad ellen fordulsz a hatására. Dr. Erin Leonar pszichoterapeuta szerint nehéz ugyan észrevenni, ha nárcisztikus ember hálójába kerülünk, de ha ismerjük a manipulációs folyamatot, akkor könnyebben kiléphetünk időben, nagyobb károk elszenvedése nélkül a kapcsolatból.

A szakember tapasztalatai szerint, aki egy nárcisztikussal él együtt, általában egyáltalán nem gyanakszik a kapcsolat elején arra, hogy bármi gond lenne a párjával. Jó eséllyel egy gondoskodó, támogató, figyelmes személyről van szó – legalábbis a kapcsolat bevezető szakaszában, ugyanis ilyenkor építi ki azt a bizalmat, melynek keretén belül elfogadjuk tőle a fájdalmat és manipulációt is a későbbieken. Mivel az első tapasztalásunk az a nárcisztikusról, hogy egy jó ember, ezért aztán, amikor elkezdődnek a verbális bántalmazások, drámák és konfliktusok, akkor izolált esetként tekintünk rájuk, és azzal a felkiáltással szemet hunyunk felettük, hogy „mindenkinek lehet rossz napja”.

Ezzel pedig máris az első manipulációs kör csapdájába estünk, amikor elkezdjük megkérdőjelezni a saját érzéseinket és úgy látjuk, hogy a párunk magyarázata, szempontja sokkal ésszerűbb, mint a mi gondolataink és érzelmeink.

A következő hónapokban ennek a manipulációs technikának az ismétlésével, gyakoriságának növelésével hiteti el velünk a nárcisztikus még mélyebben, hogy nem bízhatunk magunkban, majd ő tudja, hogyan kell látnunk a világot és benne a saját személyünket.

Fekete-fehér széttépett fénykép

A nárcisztikus manipulációi (Kép: Getty Images)

A pszichoterapeuta összefoglalója szerint szinte minden nárcisztikus eszköztárában megtalálható a „mások hibáztatása” nevű manipuláció, ami akkor jön elő, ha van egy tiszta pillanatunk és ki akarunk állni magunkért. A nárcisztikus azonnal elhárítja a felelősséget, nem tett semmi rosszat és minden cselekedetéért mi leszünk a hibásak. Annyira ki tudja csavarni a helyzetet és szavakat, hogy áldozatként jöjjön ki a vitából és a végén nekünk kell bocsánatot kérni tőle.

Imádja használni azt a manipulációs technikát ilyenkor, hogy levegőnek néz, nem szól hozzánk akár több napig is, hogy minél több szégyenérzet és önmagunkban való kétkedés szakadjon a lelkünkre közben.

A nárcisztikus emberre jellemző, hogy át akarja venni a hatalmat a párkapcsolat és a partner fölött, ezt abból is ki lehet szúrni, amikor azzal kezd el manipulálni, hogy „túl sokat agyalsz”, „túlreagálod, túlérzékeny vagy”, vagy egyszerűen csak közli, hogy „gyenge vagy” – és ezek bármilyen verzióját a legkisebb konfliktus esetén is képes előhúzni. Ez a harmadik módszer a szakember szerint, ami szinte minden nárcisztikusnál megfigyelhető és elég biztos jele annak, hogy menekülni kell ebből a kapcsolatból. Amíg ezek a manipulációk zajlanak a háttérben, azon vehetjük észre magunkat, hogy teljesen összezavarodunk, mert a nárcisztikus igazából a segítő szerepében van jelen az életünkben. Például felajánlja, hogy segít megjavítani a kocsinkat, hogy ne fizessünk annyit az autószerelőnél, ám ezzel a segítséggel hónapokra szinte túszul ejt minket, tőle függünk az utazásokban legalábbis.

Ha egy nárcisztikus segít, akkor annak komoly ára van, általában az a célja a segítéssel, hogy valamilyen módon, az életünk valamely területe felett átvegye a hatalmat.

Ezeknek a manipulációs technikáknak az ismerete segíthet a leginkább abban, hogy idejében felismerjük a veszélyt és anélkül meneküljünk a nárcisztikus karmai közül, hogy az önbecsülésünk maradandó károkat szenvedne.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top