nlc.hu
Életmód

Háborúellenes posztok miatt kerülhet börtönbe egy 20 éves orosz lány

Tíz év börtönt kaphat egy 20 éves orosz lány néhány Instagram-poszt miatt

A fiatal orosz egyetemista néhány háborúellenes bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán, aztán rendőrök törtek rá.
Cellák ajtajai egy börtön folyosóján

Nyomkövetővel a lábán, házi őrizetben van egy 20 éves orosz egyetemista lány, miután háborúellenes Instagram-bejegyzései miatt a rendőrség letartóztatta – írja a BBC.

Olejsza Krivtszova bűne az volt, hogy egy Instagram-sztorit posztolt a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő hídon tavalyi októberben történt robbanásról. Arra reflektált, hogy az ukránok mennyire örültek a robbanásnak, Majd egy barátja háborút kritizáló posztját is megosztotta. Ezután kezdődött a dráma.

„Éppen anyámmal beszéltem telefonon – emlékezett vissza Olejsza –, amikor hallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be. Elvették a telefonomat, és azt kiabálták, hogy feküdjek a földre.”

A fiatal nőt terrorizmussal való egyetértéssel és az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolják. Akár 10 év börtönt is kaphat. Emellett felkerült a terroristákat és szélsőségeseket tartalmazó hivatalos oroszországi listára, amelyen iskolai lövöldözők és az Iszlám Állam is szerepel.

Olejsza a jobb lábára egy feltűnő képet tetováltatott: Vlagyimir Putyin orosz elnök pókként látható, amit egy orwelli felirat egészít ki: „A Nagy Testvér figyel téged”.

Ám esetében nem a Nagy Testvér, hanem a diáktársai figyelték őt. Több történelem szakos hallgató csetelt arról, hogy ezekben a háborús időkben „hazafias kötelességük” lejáratni az általuk szélsőségesnek minősített lányt, ha pedig ez nem sikerül, fel kell jelenteni a hatóságoknál.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top