nlc.hu
Életmód

Regged vagy este kell edzeni, ha fogyni akarunk?

A tudósok rájöttek, hogy a nap melyik szakában kell edzenünk ahhoz, hogy hatékonyan fogyjunk

Nemcsak az számít, hogy milyen edzésformával próbálunk lefogyni, hanem az is, hogy a nap melyik szakaszát szánjuk edzésre.

A svédországi Karolinska Institue és a dán Koppenhágai Egyetem közös projektjében arra keresték a választ, hogy az edzés a nap melyik szakaszában a leghatékonyabb, ha fogyni szeretnénk. Mint kiderült, az esti izzadás sokkal nehezebben vezet célra, viszont ha hajlandók vagyunk korán reggel felkelni egy kis testmozgásért, már nyerőbb helyzetben vagyunk – derül ki a brit Sun cikkéből.

Testedzés

Te reggel vagy este mozogsz? (fotó: Pixabay)

Felfedezték, hogy azoknál az egereknél, melyek a korai aktív fázisukban mozogtak – ami az embereknél a késő reggeli óráknak felel meg – jobban beindult az anyagcsere, mint azoknál a fajtatársaknál, melyek később, a pihenőidő környékén futkároztak. Az eredmény független volt attól, hogy az egerek mit ettek.

Eredményeink azt sugallják, hogy a késő reggeli edzés hatékonyabb lehet az anyagcsere és a zsírégetés szempontjából, mint a késő esti edzés. Úgy tűnik, hogy a megfelelő időzítés fontos a szervezet energiaegyensúlya és a testmozgás egészségügyi előnyeinek javítása szempontjából.

– mondta el a kutatás egyik vezetője, Juleen R. Zierath professzor, a Karolinska Intézettől, hozzátéve, hogy embereken is kiterjedten tanulmányozniuk kell még az elméletüket, mielőbb biztos következtetéseket lehetne levonni. És fontos lenne azt is hozzátenni, hogy az esti edzés is mindenképp hasznos és produktív, aki teheti, ne álljon le vele. Egy korábbi tanulmány pedig egyenesen arra jutott, hogy a nőknek reggel, míg a férfiaknak este hasznosabb a testedzés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top