nlc.hu
Szabadidő

Nőknek reggel, férfiaknak este hasznosabb az edzés

A nőknek reggel, a férfiaknak este hasznosabb edzeni

Egy friss kutatás szerint nem mindegy, hogy melyik napszakban végezzük az edzéseinket, és ebben különbség mutatkozik nők és férfiak között.

A Frontiers in Physiology nevű szaklapban megjelent tanulmány állítása szerint a nők több testzsírt tudnak elégetni, ha a reggeli órákban edzenek, míg zsírégetés szempontjából a férfiaknak az esti órák számítanak hatékonyabbnak – írja a Telex.

Edzés sötétben

Edzéshez néha nem árt felkapcsolni a villanyt (Fotó: Pixabay)

A szerzők szerint a hormonális különbségek, az alvás-ébrenlét ciklusok és a biológiai órák nemek szerinti eltérései is hatással vannak a fizikai aktivitásunk élettani hatásaira. A kutatásban 30 férfi és 26 nő vett részt, akik mind normál testsúlyúak, aktívak és egészségesek voltak, és 12 héten át kaptak változatos feladatokat. Az egyik csoport reggel 8:30 előtt edzett egy órán át, míg a másik 18:00 és 20:00 között tette ugyanezt. Ezalatt minden résztvevő egy speciális étkezési rendet követett. Az edzések elején és végén a kutatók ellenőrizték az alanyok vérnyomását és testzsírját, valamint a hajlékonyságát, az erejét és az aerob teljesítményét is. A 12 hét végére mindenkinek jobbak lettek az eredményei – tehát a reggeli és az esti edzés is jó –, de akadtak különbségek is. Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik a felsőtestükön akarnak zsírréteget csökkenteni, és a vérnyomásukat is lejjebb szeretnék vinni, reggel célszerű végezniük az edzést, míg azoknak, akik izomerőt akarnak növelni és jobb hangulatba szeretnének kerülni, inkább az esti edzés javallott. A férfiaknál reggel és este is javult az izomerejük, viszont az esti testmozgások kimondottan jobban hatottak a szívükre, a kedélyállapotukra és az anyagcseréjükre. A különbségek eredetének megállapításához újabb vizsgálatokra lesz szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top