nlc.hu
Életmód

Ülőmunka hatásai

Rémisztő: lemodellezték, mit tesz veled 6 óra ülőmunka

Egészen eltorzul az ember hosszú távon az ülőmunkától.

Nem titok, hogy a laptop fölé görnyedve dolgozás nem éppen ideális az emberi szervezet számára. Dan Go, a vállalkozókat fitnesztippekkel segítő High Performance Founder vezérigazgatója tanácsokat ad az otthoni, irodai vagy volán mögötti munkavégzéssel járó buktatók leküzdésére.

A Twitteren egy megdöbbentő röntgenképet osztott meg egy személy csontvázának helyzetéről, amint a laptopjánál ül, és a gerinc a hát alsó részétől a nyakig görbül.

„Ha napi 6 óránál többet ülsz, olvasd el ezt” – írta, mielőtt kifejtette, hogy a hosszú ideig tartó ülés „rossz testtartáshoz, elhízáshoz és súlygyarapodáshoz, valamint nyak-, váll- és derékfájáshoz” vezethet. Go arra is figyelmeztetett, hogy a sok ülés növelheti a mentális egészségügyi rendellenességek, például a depresszió és a szorongás kockázatát.

„Az ülés az új dohányzás” – tette hozzá, és bár azt gondolhatja, hogy ez túlzás, egyes tanulmányok bizonyos mértékig igazolták ezeket az állításokat.

Emma, egy félelmetes, életnagyságú modell megjeleníti, hogy a tudósok szerint hogyan nézhetnek ki az irodai dolgozók a jövőben. Egy szakértői csoport egy több mint 3000 francia, német és egyesült királyságbeli munkavállaló körében végzett felmérés alapján készítette el az előrejelzést, amelyből kiderült, hogy az ülő munkát végző alkalmazottak jelentős része szenvedett számos egészségügyi problémától, beleértve a szem- és hátfájást, valamint a migrént.

Ezen információk felhasználásával a kutatók létrehozták „Emmát” – egy állandóan görnyedt hátú, visszérrel küzdő és vörös, véreres szemű nő modelljét. Lehet, hogy gúnyos ötletnek tűnik, de ha a munka gyakorlata hamarosan nem változik, akkor az emberek a jövőben is így nézhetnek ki.

A Mayo Clinic által hivatkozott külön kutatásban a tudósok 13, az ülésidővel és az aktivitási szintekkel kapcsolatos tanulmányt elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik napi nyolc óránál többet ülnek fizikai aktivitás nélkül, megnövekedett a szív- és érrendszeri betegségek és a rák miatti halálozás kockázata.

A halálozás kockázata pedig hasonló volt az elhízás és a dohányzás kockázatához.

Jó hír, hogy az elemzés azt is megállapította, hogy napi 60-75 perc közepesen intenzív fizikai aktivitás ellensúlyozta a tartós ülés hatásait.

(via)

Emma, a jövő dolgozója

Emma, a jövő dolgozója (Fotó: Youtube, Fellowes Brands)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top