nlc.hu
Életmód

Egy éve tűnt el Varga Viktória és Szaffi

Egy éve nyomtalanul eltűnt egy magyar anya és a kilánya

Egy éve hiába várják haza szülei Varga Viktóriát és kislányát, Szaffit.
Családi fényképek

A Blikknek Viktória édesapja, Varga István beszélt arról, hogy egy éve semmit sem tud a lányáról és az unokájáról, csak abban bízik, hogy ha bajuk esett volna, arról őt is értesítették volna. 

A lap két éve követi nyomon a Svédországból hazaköltözött Varga Viktória és kislánya történetét. Az anyuka – elmondása szerint – egykori férje, Szamin elől szökött haza 2020 nyarán, hogy minél távolabb kerüljön az erőszakos természetű férfitól, aki még várandóssága alatt is bántalmazta őt. A bántalmazások miatt a férfit elítélték, igaz, csak közmunkát kapott. Az anyuka a hazaköltözéssel kislányát akarta védeni a bangladesi–svéd állampolgárságú apjától. 

A svéd bíróság az apának ítélte a kizárólagos szülői felügyeletet, az anya ellen pedig (mivel kiszakította őt a megszokott környezetéből), gyerekrablás miatt európai elfogatóparancsot adott ki, amit később visszavontak. Szamin Magyarországon pert indított Viktóriával szemben, mondván, jogellenesen hozta ide a kislányukat és tartja itt.

Első fokon a nőnek adtak igazat, másodfokon viszont az apának, és végül ez utóbbi ítéletet hagyta jóvá a Kúria azzal, hogy 2022. március 15-éig Viktóriának át kellett volna adnia a kislányt az apának.

Ez nem történt meg, mert Viktória a lányával együtt eltűnt. Volt férje bejelentést tett a rendőrségen, és kislánya körözését el is rendelték. A nagypapa azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy szerettei csak akkor kerülnek majd elő, ha Szaffi betölti a 16. életévét, mert a svédországi törvények szerint akkor a lány már maga döntheti el, hogy melyik szülőjénél akar élni. 

Fotó: Blikk videó pillanatkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top