nlc.hu
Életmód

Három közterületet is ismert nőkről neveztek el Zuglóban

Három közterületet is ismert nőkről neveztek el Zuglóban, és ezzel még nincs vége

Ezzel is javult az arány, de még mindig toronymagasan a férfinevek vezetnek.

A nemzeti nőnapon három közterületet neveztek el Zuglóhoz köthető ismert nőkről. Mától lehet sétálni az első magyar női országgyűlési képviselőről, Slachta Margitról és az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről elnevezett parkokban vagy épp a József Attila díjas költőnőről, Szécsi Margitról elnevezett téren.

Zugló testülete még 2022-ben döntött arról, hogy kezdeményezi a fővárosnál, hogy több névtelen közterület nőről kaphasson nevet. Az első ütemben három park kapta nevét Zuglóhoz köthető ismert nőről, írja a 24.hu.

 

Slachta Margit

Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő (Fotó: Wikimedia Commons)

Az utcatáblákat Horváth Csaba polgármester és Pécsi Diána önkormányzati képviselő avatta fel. A jövőben további közterek kaphatnak nevet nőkről: így Gyenes Gitta, Hajnal Anna, Radák Olga, Ungár Margit, valamint Emese fejedelemasszony nevét viselő parkok lesznek hamarosan Zuglóban.

Mint korábban írtunk róla, tavasszal avathatják fel a Törőcsik Mari utcát Velemben, illetve a II. kerület megismétli korábbi nőnapi akcióját, és szeretnék, ha újabb közterületek viselnék nők nevét. Mindeközben pedig Terézvárosban a Hosszúlépés.Járunk?  kezdeményezésére felállítják majd a VI. kerület első női szobrát, amivel Dajka Margitnak állítanak emléket. A szobor tervezését a terézvárosi önkormányzat nyílt pályázaton hirdeti meg hamarosan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top