nlc.hu
Életmód

Áder János a vendégébe fojtotta a szót, amikor az akkumulátorgyárak körüli problémákról beszélt

Áder először leállította az akkumulátorgyár körüli problémákról beszélő vendégét, majd a kérdéses részt kivágták a műsorból

A környezetvédelem ügyét „szívén viselő” egykori köztársasági elnökünk, Áder János most is hozta a formáját.

A Kék Bolygó Alapítvány podcastjának február 13-i felvételén Áder János a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökével, Kaderják Péterrel beszélgetett, aki jelenleg a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével. Az adás az Akkumulátorok – a zöld jövő, vagy a szennyező jelen? címet kapta. A műsor egy pontján a volt köztársasági elnök felteszi a kérdést:

Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?

Kaderják szerint a válasz igen, ha az előírások szerint, jól működtetik a gyárat. Kifejti, hogy a gyártásnál használt vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az eső pedig bemoshatja őket a talajvízbe. „Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is” – teszi hozzá a szakember, mire Áder rögtön eltereli a témát azzal, hogy szerinte ez zárójel, és térjenek vissza… – írja a hvg.

Áder János

Áder János a Kék Bolygó Alapítvány podcastjében (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezután a beszélgetés azzal folytatódott, hogy a zárt technológia biztonságos, és a debrecenieknek sem kell félniük tőle. Az adás később YouTube-ra is felkerült, de a fenti mondatok ebből a verzióból már nemes egyszerűséggel kivágásra kerültek.

A lap próbált rákérdezni az alapítványnál, hogy miért vágták ki az ominózus mondatokat, de nem kaptak érdemi választ. Szerintük ezt csak szerkesztésnek hívják, akár 20-30 percet is kivághattak volna belőle – magyarázták. Csakhogy a YouTube változat még valamivel hosszabb is a Spotifyra kikerült verziónál, szóval a rövidítés aligha lehet a magyarázat. Tovább folytatódik tehát az akkumulátorgyárak körüli problémák szőnyeg alá söprése, és a kritikus hangok elhallgattatása, most már ilyen formában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top