nlc.hu
Életmód

A Nyírségi Böllérfesztivál szervezői reagáltak a vádakra

A Nyírségi Böllérfesztivál szervezői tagadják, hogy élve perzseltek meg egy disznót

Állítólag az illetékes hatóság is megállapította, hogy a fesztiválon betartják az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban írtakat.

Mi is megírtuk, hogy videó készült arról, ahogyan a XI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon egy disznót akkor kezdtek el perzselni, amikor még élt, és hogy több állatvédelmi szervezet is közös feljelentést tett.

Azóta megszólalt Támba Miklós főszervező is, szerinte minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ”, írja a 444.hu

Disznók egy ólban

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Profimedia)

„2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált” – áll a szervezésért felelős Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület közleményében.

Tóth Anita, a Malacvédő Alapítvány tagja a Telexnek azt mondta, az utóbbi időben egyre több olyan esetről szereznek tudomást, amikor nem volt szakszerű az eljárás, és szerinte összefüggésben van azzal, hogy nagy divattá váltak a böllérfesztiválok. A szervezet aktivistái már direkt azért járnak hasonló eseményekre, hogy a visszaéléseket kiszűrjék. Hozzátette, ha nem történik komolyabb beavatkozás, szinte minden ilyen rendezvényen előfordulhat hasonló eset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top