nlc.hu
Életmód

Mentális betegségek és a méhnyakrák

A mentális betegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a méhnyakrák kockázata

Egy új kutatás szerint a mentális betegségben szenvedő nőknél kétszer akkora a méhnyakrák kockázata.

Svéd kutatók megállapították, hogy a mentális betegségben szenvedő, pszichiátriai fogyatékossággal élő vagy kábítószerfogyasztó nők kisebb valószínűséggel vesznek részt a méhnyakrák kimutatására alkalmas szűrővizsgálatokon.

Eredményeink azt sugallják, hogy az ilyen diagnózisú nők ritkábban vesznek részt szűrőprogramokon, ugyanakkor náluk nagyobb a méhnyak elváltozásainak gyakorisága. Így azt találtuk, hogy kétszer nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata” – mondta Kejia Hu, a Karolinska Környezetgyógyászati Intézet posztdoktori kutatója a UPI szerint.

rák elleni küzdelem

Magas kockázatú csoportot azonosítottak (Fotó: pexels.com)

A tanulmányban több mint 4 millió nő vett részt, akik 1940 és 1995 között születtek.

2020-ban az Egészségügyi Világszervezet globális stratégiát hirdetett a méhnyakrák felszámolására. Az a cél, hogy a nők 70 százalékát 35 éves koruk előtt legalább egyszer és 45 éves koruk előtt másodjára is szűrjék.

A szerzők szerint az egyenlőtlen gondoskodás nagy akadálya ennek a célnak az elérésének. „Tanulmányunk azonosított egy magas kockázatú csoportot, amely fokozott figyelmet igényel, ha sikeresen akarjuk megszüntetni a méhnyakrákot” – mondta Hu az intézet sajtóközleményében.

A mentális betegségben szenvedő nőkben jobban fel kell hívni a figyelmet a rendszeres szűrés szükségességére – mondták a kutatók.

A tanulmány eredményeit csütörtökön tették közzé online a The Lancet Public Health című folyóiratban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top