nlc.hu
Életmód

Az ülésből felállás teszt megmutatja, meddig fogsz élni

Ezzel az egyszerű teszttel megtudhatod, meddig fogsz élni

Egy otthon elvégezhető gyakorlattal sokat megtudhatsz az egészségedről.
Az ülésből felállás nevű tesztet mutatja be egy nő

A hosszú élet nemcsak arról szól, hogy években meddig élünk, az is nagyon fontos, hogy a lehető leghosszabb ideig egészségesek maradjunk. Az utóbbi időben felkapottá vált egy egyszerű, otthon elvégezhető teszt, amely nem csak arra jó, hogy kiderítsük, mennyire vagyunk egészségesek, hanem azt is megjósolja, hogy meddig fogunk élni.

Az „ülésből felállás” tesztet állva kezdjük, majd keresztbe tett lábbal leülünk a földre, végül pedig újra felállunk. Mindezt úgy, hogy a kezeinket természetesen nem használhatjuk. Könnyűnek hangzik, pedig nehezebb tökéletesen kivitelezni, mint gondolnád.

„Ez az egyszerű teszt hatékony mutatója az egészségnek, mert a teljesítéséhez egészséges szív- és érrendszerre, jó egyensúlyérzékre, mozgékonyságra, rugalmasságra, valamint a törzs és a lábak kellő erejére van szükség” – magyarázta a Today című műsorban az NBC News orvosi munkatársa, dr. Natalie Azar.

Így végezd el a tesztet!

A cél az, hogy álló helyzetből keresztbe tett lábakkal leülj a földre, majd újra felállj anélkül, hogy használnád a kezeidet. A teszt 10 pontról indul. Minden egyes alkalommal, amikor a kezedet, a térdedet, az alkarodat vagy a lábad oldalsó részét használod, vonj le egy pontot. Ha hiba nélkül megcsinálod a próbát, akkor 10 pontot kapsz, ha sehogyan sem tudsz felállni, akkor 0 pont jár.

A szakértő elmagyarázta, hogy minél kevesebb pontot ér el valaki a teszten, annál nagyobb az esélye arra, hogy a következő hat évben meg fog halni. Igaz, a módszert eredetileg az idős emberek vizsgálatára találták ki. Egy 2012-es kutatásban szignifikáns összefüggést találtak az 51 és 80 év közötti emberek teszteredményei és a halálozás között.

Ha a harmincas-negyvenes éveidben jársz, és nem sikerült jól a teszted, nem kell halálosan komolyan venni eredményt. Ám legyinteni sem érdemes, ugyanis a teszt bárki számára visszajelzést adhat az egészségéről, és rossz eredmény esetén intő jel lehet, hogy itt az idő változtatni az életmódodon, hogy egészségesebb legyél.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: YouTube/TODAY)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top