nlc.hu
Életmód

Tavasszal is marad a gyógyszerhiány

Tavasszal is marad a gyógyszerhiány, 1500 készítmény szerepel a listán

Az OGYÉI szerint minden készítménynek van megfelelő helyettesítője, és hiány helyett csak gyógyszerellátási zavarról van szó.
Sokféle gyógyszer egy halomban

Nemcsak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót sújtja a mostani gyógyszerhiány, ami várhatóan a tavaszi hónapokban is folytatódhat – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása alapján a Forbes.

A forgalmazók közlése alapján továbbra is nagyjából 1500 cikk szerepel az OGYÉI által vezetett hiánylistán. Az OGYÉI hangsúlyozta: olyan eset eddig nem fordult elő, hogy az érintett terméknek ne legyen helyettesítője: vagy terápiás alternatívát, vagy azonos hatóanyagú és gyógyszerformájú, de külföldi készítményt minden esetben fel tudnak ajánlani a hiánygyógyszer pótlására.

Ezért az OGYÉI szerint a mostani helyzet inkább egy gyógyszerellátási zavar, nem nevezhető gyógyszerhiánynak. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a betegek időben keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a gyógyszerkészletük.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top