nlc.hu
Életmód

Gyerektartás szabályai

Gyermektartásdíj: a balatoni hajós és a kámforrá vált bolgár kamionos

Megesik, hogy volt házastársak, élettársak nincstelenné válnak. Állítólag. Nincs látható ingatlan, cég, munkabér. Ám akadt, akiről fotók bizonyították, egy hónapon keresztül a Balaton vitorlázott, a bíróság pedig nem volt szívbajos a Kék Szalag életforma láttán. A kámforrá vált kamionost még keresik. Tanulságos történetek, hasznos információk a hazai gyermektartásdíjak mindennapos tapasztalatairól.

Vannak, akik nem akarnak gyerektartást fizetni és különböző furfangos módon próbálnak kibújni a kötelezettség alól. A bíróság átverése azonban sosem szül jó vért. Óriási hiba például a trükköző, volt házastárs részéről azt állítani, hogy ritka és rosszul fizetett alkalmi munkákból tengődik, ugyanakkor a Facebook-profilján meg éppen a monte-carlói kaszinó előtt rendszeresen parkoló Ferrari mellett próbál úgy tenni az otthoni haverok előtt, mintha bármi köze is lenne az autóhoz. Kész lebukás, mert a bíróság ezt bizonyítéknak veszi a dolgok átértékelése során, és ha nem is minden esetben, ám egyszer valahogy mégis fizetésre lehet kényszeríteni az érintett “szegény embert”.

A magyar jog egyik kiindulási pontja, hogy a kiskorú gyermek tartására a szülő tartásának korlátozásával is köteles, vagyis nem hivatkozhat arra, hogy saját szükséges tartása veszélyben van, így gyermekét nem tudja eltartani.

Élettársak speciális helyzetben

Dr. Illés Blanka ügyvéd szerint különbséget kell tenni házastársak és élettársak szakítása között. A házastársnak el kell menniük a bíróságra, az élettársaknak nem.

A házastársaknál a bíróság dönt a tartásdíjról, ha viszont az élettársak nem állapodtak meg ebben a kérdésben, akkor a gyerekek mellett maradó kellemetlen helyzetbe kerülhet. Az esetek nyolcvan százalékában az anyukák járnak így, nem csupán Magyarországon, hanem az Európai Unió más országaiban szintén.

A tartásdíjat ilyenkor is megállapítja a bíróság – a látható vagyon, jövedelem alapján. Ezzel pedig napjaink magyar népi sportja káros hatásai erősödnek fel: minimálbéren történő bejelentés, a vagyon más nevén történő „nyilvántartása”. Az anyuka komoly bajban lehet, hiszen anyagi gondok közepette kell belevágni a bírósági eljárásba. Fontos tanács, amíg lehet, szépen váljunk el.

Hogy állapítják meg az összeget?

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni. Ezért kell becsatolni a bontóperben a szülők elmúlt 12 havi jövedelemigazolását.

A szülő kiskorú gyermekével – még a saját szükséges tartásának rovására is – köteles megosztani azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll, kivéve, ha a gyermek tartása a gyermek vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenes ági rokona van.

Dr. Illés Blanka gyakorlatában azonban egyetlen ilyen eset volt, akkor a nagyon fiatal apuka még tanulmányait folytatta, és a bíróság nem akarta, hogy azokat abbahagyja, ezért tartásra a nagyszülőket kötelezte.

Gyerektartás

Fotó: Getty Images

A végrehajtási szabályok és a meglepő kivételek

Főszabály szerint, ha a végrehajtó az adós munkabérére letiltást vezet, a munkabér 33 százaléka vonható le havi rendszerességgel. Tartásdíj iránti követelés esetén azonban a munkavállalói munkabérnek már az 50 százalékára terjedhet a levonás.

A munkabérhez hasonlóan a nyugellátás 50 százaléka is levonható gyermektartásdíj iránti követelés behajtása érdekében.

Lényeges továbbá, hogy amennyiben az adós baleseti táppénzre, táppénzre, GYED-re, CSED-re vagy álláskeresési járadékra jogosult, ez az összeg is végrehajtás alá vonható, legfeljebb 33 százalék erejéig.

És mégis akadnak meglepő kivételek. Dr. Illés Blanka egyik ügyében az apukának 300 ezer forint volt a nyugdíja, ám rendelkezett több értékes ingatlannal. A megítélt tartásdíj összege 300 ezer forint volt.

Hiába a trükközés

A szakember egyik kedvenc példája, megtörtént ügye közül a következő: a nincstelen házastársnak nem volt látható ingatlana, cége, munkabére. Ám fotók bizonyították, egy hónapon keresztül a Balaton vitorlázott, a bíróság pedig százezer forintos tartásdíjat ítélt meg, tekintettel a Kék Szalagos életnívóra.

Nagyon fontos, hogy a tartásdíj fizetésének szabotálása nem csupán a gyereket veszélyezteti, hanem akár bűncselekményt is megvalósíthat. A Btk. szerint, aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem meglepő, hogy gyakran a  büntetőeljárás megindításakor jut “hirtelen” pénzhez az adós, és ezzel megússza a folytatást.

Az eltűnt bolgár kamionos és más ügyek

Megtörténik, hogy a gyerek apja olyan távoli, egzotikus országban él, amellyel Magyarországnak nincs nemzetközi egyezménye a hasonló esetekre. Ezekben az esetekben a gyermekek jogairól szóló New York-i egyezmény segíthet, az ügyben fel kell keresni az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi magánjogi főosztályát. A tapasztalatok szerint a külföldi hatóság a bilaterális egyezmény hiányában is készséges és együttműködő gyermektartásdíj-ügyekben.

Illés Blanka legújabb ügye egy megtalálhatatlan bolgár kamionos, sem a magyar, sem a balkáni ország hatóságai nem lelik. (Ez azért is furcsa, mert sok világutazó stoppos azért specializálódott a kamionosokra, mert az értékes szállítmányok sofőrjeinek rendszeresen be kell jelentkezniük a cégüknél, ott tudni akarják, merre járnak, egyszóval biztonságos utazási mód – a szerk.)

A gyerektartásdíj-ügyek száma egyébként csökkenőfélben van Magyarországon. Ennek meglepő oka, hogy a hagyományos családmodell gyengülésével (apa dolgozik, anya háztartásbeli), a férfiak jobban bevonják magukat a gyereknevelésbe, így a tartásdíj fizetésénél is nagyobb felelősséggel cselekszenek.

És a bolgár kamionos sem tudja a végtelenségig húzni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top