nlc.hu
Életmód

Napi 8 órát edzett, ma alig tud járni

Jóból is megárt a sok: napi 8 órát edzett, ma alig tud járni

Egy 60 éves férfi, aki korábban napi 8 órát edzett, sétált, kocogott és több száz felülést végzett, ma alig tud mozogni.

A Shanxy Daily című kínai újság nemrég egy 60 éves henani férfi tragikus történetét ismertette, aki csak a 40-es évei elején fedezte fel a sportolást, majd aztán annyira túlzásba vitte, hogy lényegében tönkretette az ízületeit. A zsengcsoui férfi állítólag minden reggel körülbelül két és fél órát edzett, sétált, futott és húzódzkodott, majd körülbelül két órát úszott, és utána naponta 800 felülést, plusz több száz fekvőtámaszt, és mindennek tetejébe még tollaslabdázott is. Sajnos a teste végül megadta magát, pontosabban az ízületei teljesen tropára mentek.

férfi ül a földön és sír

Fotó: Getty Images

Nem világos, hogy a férfi minden nap ennyit sportol-e, ami lehetetlen, hacsak nem volt munkanélküli, vagy épp ellenkezőleg, szuper gazdag, akinek nem volt sok dolga, és tudott napi 8 órát edzeni. Ettől függetlenül körülbelül 20 éven át csinálta, egészen néhány héttel ezelőttig, amikor a térdei és a könyökei elviselhetetlenül el nem kezdtek fájni, olyannyira, hogy már nem tudott mozogni.

A fitneszfanatikus családja a Henan tartománybeli Luoyang ortopédiai kórházba vitte, miután az ízületi fájdalmai kínzóvá váltak, és az ottani orvosok súlyos degeneratív ízületi gyulladást,  diagnosztizálták nála, és mindezt a túlzott edzés számlájára írták.

Lian Jie, a Luoyang Ortopédiai Kórház igazgatója a Weibo-n emlékeztetett arra, hogy a testmozgásnak mérsékeltnek kell lennie, és hogy az embereknek könnyű gyakorlatokkal kell kezdeniük. A legtöbb ember számára heti 3-5 alkalommal, mindössze 1 vagy 1,5 órán át tartó testmozgás az optimális.

Míg logikusan azt feltételezhetnénk, hogy minél többet sportolunk, annál jobb lesz a mentális egészségünk, egy, a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent új tanulmány szerint ez nem feltétlenül igaz. Valójában a túl sok testmozgás akár negatív hatást is gyakorolhat a mentális egészségünkre. Az új kutatások azt mutatják, hogy heti kétórányi sport jelentős pozitív hatással bír a mentális egészségre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top