nlc.hu
Életmód

Felnőttek alvásigénye

Itt van, hány órát kellene aludnod az életkorod szerint

Aludni csodás dolog, azonban nem mindenkinek megy zökkenőmentesen. Van, akinek már az álomba merülés is gondot okoz, más pedig az éjszakai felébredés miatt érzi magát reggel kialvatlannak. Mutatjuk, hány óra alvásra lenne szükséged az életkorod alapján ahhoz, hogy kipihenten ébredj!

Az alvás az emberi szervezetnek olyan, mint a mobilodnak vagy a laptopodnak a töltés. Ha a szükségesnél kevesebb ideig vagy rosszabb minőségben tudod csak megvalósítani, semmi meglepő nincs abban, hogy vacakabbul érzed magad a bőrödben napközben és a teljesítményed sem az igazi.

Csipkerózsika

A pihenés jóval több dologra van hatással a szervezetedben, mint az elsőre gondolnád. Amellett, hogy befolyásolja az agyműködésedet, a hangulatodat, az immunrendszered aktivitását, még a hormonszintek alakulását is meghatározza. Ha hosszú időn át alszol kevesebbet a kelleténél, az több galibát is okozhat: növelheti a depresszió, az elhízás, a magas vérnyomás, sőt még a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, jóval többről van tehát szó annál, hogy a megszokottnál többet ásítozol, miközben a többiek fáradhatatlanul teszik a dolgukat körülötted.

Az AASM, azaz az American Academy of Sleep Medicine kutatói részletesen utánajártak annak, hogy az egyes életszakaszokban mennyi alvásra lenne szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy jó formában lehess. 

  • Az újszülöttek kis megszakításokkal szinte átalusszák a napot, és ez így van rendjén.
  • 4 és 12 hónapos kor között is 12-16 óra az alvásigényük.
  • 1 és 3 éves kor között 11-14 órát lenne ideális aludni, ez azonban már a gyerekeknél sem valósul meg mindig.
  • 6 és 12 éves korban az az optimális, ha 9-12 órát töltenek pihenéssel.
  • 13 és 18 éves kor között a 8-10 óra alvás az ajánlott mennyiség.
  • 18 és 64 éves korban a kutatók szerint 7-9 órányi pihentető alvás is elegendő.
  • 65 év felett 7-8 óra alvással is beéri a szervezet.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top