nlc.hu
Életmód

A veszprémi völgyhídra kihelyezett életmentő tábla

„Maradj velünk! Hívj most, beszéljünk!”: egy tábla mentette meg az öngyilkosságra készülő lány életét

A táblát a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület helyezte el a híd tetejére.

Öngyilkosságra készült egy 15 éves veszprémi lány, ezért felsétált a helyi völgyhíd tetejére, hogy onnan vesse magát a mélybe – számolt be róla az Index. Az utolsó pillanatban azonban meglátta a lelkisegély-szolgálat oda kihelyezett tábláját, és tárcsázta a telefonszámukat. A szolgálat egyik munkatársa fogadta a hívását, és ezzel megmenekült a kamasz.

A veszprémi Szent István völgyhidat gyakran választják haláluk helyszínéül azok, akik öngyilkosságon gondolkodnak. Ebből kifolyólag a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület táblát helyezett el a híd tetejére 

„Maradj velünk! Hívj most, beszéljünk!”

felirattal, amelyre természetesen odaírták telefonszámukat is.

A táblán lévő számot a lány felhívta, és a telefonos szolgálat munkatársának segítségével végül lemondott az ugrásról. 

veszprémi völgyhíd

Fotó: Városom, Veszprém

A Kapaszkodó egyesület alelnöke szerint kolléganője tette a dolgát, és mindazokat a technikákat alkalmazta, amelyeket a szövetségnél dolgozóknak meg kell tanulnia. Elmondta, a hívásokat anonim fogadják országhatáron kívül és belül. „A munka egyik legnehezebb része pont az, hogy elérjük a hívónál, hogy velünk maradjon, és elárulja, hol tartózkodik, és beleegyezzen, hogy segítséget küldjünk neki”– számolt be az ügy részleteiről az alelnök. Hozzátette, ha az érintett személy elárulta a pontos helyét, akkor az ügyelő a 112-t értesítve a helyszínre küldi a megfelelő szakembert, majd a telefonos kolléga szóval tartja a hívót, amíg egy kiérkező rendőr vagy mentő át nem veszi a telefont, hogy jelezze, biztonságban van az illető.

Kiss Katalin kiemelte:

„Éves szinten 200 ezer hívás érkezik a szövetséghez”

Ám ezek közül kevés a szuicid hívás. A híváskezelő kollégáknak hatalmas teher egy-egy ilyen hívás fogadása és a segítségnyújtás folyamata, ezért fontos, hogy a nehéz hívások után az ő lelkükkel is foglalkozzanak.

A LESZ tagszolgálatai, így a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület is karitatív módon működik, a hívásokat fogadó ügyelők a szabadidejükben végzik a munkájukat, ellenszolgáltatás nélkül.

Két hete egy diák követett el öngyilkosságot a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, az ő életét sajnos nem lehetett megmenteni.

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top