nlc.hu
Életmód

3 nap betegszabadság Portugáliában

Portugáliában mostantól nem kell orvosi igazolás 3 nap betegszabadsághoz

Hétfőtől Portugáliában az állampolgárok akár háromnapos betegszabadságra is jogosultak lesznek a betegségükről szóló egyszerű, online vagy telefonos bejelentés alapján.

Portugáliában elindul a bizalmi alapú betegszabadság. A dolgozóknak mostantól nem kell orvoshoz menni, ha három napot gyógyulással, pihenéssel akarnak tölteni. Elég online vagy telefonon bejelenteniük a betegszabadságot.

A lisszaboni kormány döntése nem jár semmilyen költségtérítéssel sem az állam, sem a munkáltató számára, mivel a munkából történő kiesés maximális időtartama megegyezik azzal a várakozási idővel, amely alatt a munkavállaló nem kap fizetést a társadalombiztosítástól.

PORTUGAL - 2021/08/29: A fisherwoman pulls the line with the winch during another arduous fishing journey on the island of Graciosa. Women are well represented in the fishing industry in the Azores islands, but only a few venture to the sea. Most work on land preparing baits and nets or cleaning and selling fish. Today, there are only five fisherwomen that go out to sea, making them probably the last fisherwomen in the archipelago. (Photo by Eduardo Leal/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ez a portugál halásznő is mehet táppénzre, orvosi igazolás nélkül (Fotó: Eduardo Leal/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A rendelkezés része a “munka méltóságáért” intézkedéscsomagnak, amelyet februárban fogadott el a parlament a munkavállalók munkakörülményeinek javítása érdekében.

A munka törvénykönyvének reformja több tucat más intézkedést is tartalmaz, például a távmunkát lehetővé tevő helyzetek kiszélesítését vagy a végkielégítések növelését.

Az évente legfeljebb két ilyen rövid távú betegszabadság megszerzéséhez a gyengélkedő munkavállalók ezentúl a nemzeti egészségügyi szolgálat (SNS) honlapján egy egyszerű nyilatkozattal igazolhatják majd távollétüket a munkáltatójuknak.

Az intézkedésnek – amely minden 16 év feletti munkavállalóra vonatkozik – az az egyik célja, hogy megkönnyítse a dolgozók életét, valamint tehermentesítse a közegészségügyi központokban dolgozó háziorvosokat, akik egyedüliként jogosultak igazolást kiadni a betegség idejére.

Az online bejelentett, rövid betegszabadságot a koronavírus-világjárvány idején már kipróbálták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top