nlc.hu
Életmód

Mobiltelefon töltése tipp

Tényleg nem tesz jót, ha 100 százalékra töltöd a mobilod?

Vajon mennyi igaz a városi legendából? Most kiderül!

A mobilozás hajnalán két nagyon fontos dolgot mindenki tudott (már a három másodperces ingyenes szabályt leszámítva): a telefont időnként érdemes teljesen lemeríteni és mindig 100%-ra kell tölteni az akkumulátor hosszú élettartama érdekében.

Telefon töltés

Fotó: Getty Images/Hazal Ak

Azonban a millennium környékén megjelenő eszközök óta a mobilok hatalmas fejlődésen mentek át, és a legújabb ajánlások szerint nem feltétlenül jó ötlet 100 százalékig tölteni őket – legalábbis, ha sokáig szeretnénk használni a telefonunkat. 

Az újonnan használt lítium-ionos akkumulátorok nagyjából 400-500 töltési ciklust bírnak, mielőtt teljesen tönkremennének. Egy töltési ciklus alatt azt értjük, hogy a telefon 0-ról 100 százalékig töltődik, vagyis meghosszabbítható az élettartama, ha nem merítjük le csontra és nem is töltjük 100 százalékra az aksit. A gyártók tehát a 20-80-as szabályt ajánlják, azaz azt mondják, a töltöttségi szintet ne engedjük 20 százalék alá esni, és soha ne töltsük a telefont 80 százaléknál többre. 

Többek között ezért nem jó ötlet éjszakára töltőre tenni a készülékeket, mert elkerülhetetlenül túltöltődnek, ráadásul könnyen felmelegedhetnek, ami amellett, hogy csökkenti a töltés sebességét, baleset- és tűzveszéllyel járhat.  Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy amúgy sem jó ötlet az ágyban, lefekvés előtt mobilozni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top