nlc.hu
Otthon

Tömegeket érint az alvás előtti telefonnyomkodás

Lassan népbetegséggé válik az elalvás előtti telefonnyomkodás

Ha lefekszel az ágyba, és elalvás előtt egy-két-három órát is képes vagy nyomkodni a mobilodat, akkor ez téged is érint.

Egyre tágul az olló az „amikor lefeküdtem” és az „amikor elaludtam” között, mert sokan alvás előtt még telefonoznak „kicsit”. Akár órák is el tudnak menni azzal, hogy az ember még néhány e-mailre válaszol, chatel, közben meg átfut pár hírt, esetleg megnéz néhány rövid videót. A szakirodalom a jelenséget halogatott alvásnak nevezi, és ez azt jelenti, hogy a nem alvásnak nincs különösebb oka, az alvást aktív késleltetés gátolja, és az érintett tisztában van azzal, hogy amit tesz, az negatív hatással lesz az alvásáraírja a hvg.

Telefonnyomkodás az ágyban

A szakemberek aktív késleltetésnek hívják az alvás előtti telefonozást (Fotó: Getty Images)

A szakemberek szerint vannak, akik egyfajta revansként használják a módszert, és így tiltakoznak az elvárt intenzív túlmunka ellen. Az alvás halogatása személyiségfüggő jelenség: a gyengébb önkontrollal rendelkezők jóval hosszabb ideig képesek halogatni az elalvásukat. Sajnos a jelenség mára már tömegessé vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top