nlc.hu
Életmód

Gyerekmunka a McDonald's-ban

Fizetés nélkül, hajnalig dolgoztattak két tízévest egy amerikai McDonald’s-ban

Iskolaidőben is dolgozniuk kellett és veszélyes munkát végeztek az olajsütőnél.

Gyerekmunkára vonatkozó szabálysértéseket tártak fel több McDonald’sban is az Egyesült Államokban: négy állam éttermeiben összesen 305 kiskorút dolgoztattak illegálisan, köztük két tízévest is, fizetés nélkül, nem ritkán hajnalig – számol be az esetről a 444.hu a The Guardian cikke nyomán.

McDonaldsos hamburgert eszik egy nő

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

A három franchise-partnert, akiknek Kentucky, Indiana, Maryland és Ohio államokban vannak éttermeik, több mint 200 ezer dollárra – 68 millió forintra – büntették. 

A két tízévesen túl a vizsgálat során több tizenhat év alatti gyereket is találtak, akiknek iskolaidőben is dolgozniuk kellett, vagy veszélyes munkát végeztek az olajsütőnél.

Az elmúlt egy évben több másik amerikai McDonald’s-ban is történt hasonló visszaélés: júniusban például egy tennesseei étterem ellen indult eljárás, mivel egy gyerek égési sérüléseket is szenvedett munka közben.

Több nagy márkáról is kiderült az utóbbi időben, hogy gyerekmunkásokat alkalmaz. Mi is írtunk arról, hogy 8 éves gyerekek is szedik a Starbucks és a Nespresso kávéját, amin George Clooney is kiakadt. De a Samsungot is érte már vád gyerekmunkások alkalmazásáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top