nlc.hu
Aktuális

Gyerekmunkások a baromfigyárban

Gyerekmunkásokat találtak egy baromfifeldolgozó üzemben

Egy Los Angeles-i baromfiipari cég már 14 éves gyerekeket is alkalmazott éles késekkel való munkára.

A vádak szerint egy Los Angeles-i székhelyű baromfifeldolgozó üzem 14 éves gyerekeket dolgoztatott, hogy éles késekkel csirkét csontozzanak ki, és szekrényekbe rejtette a kiskorúakat, amikor a nyomozók megjelentek, hogy kérdéseket tegyenek fel – derül ki a bírósági dokumentumokból.

A The Exclusive Poultry néven ismert baromfifeldolgozó két Los Angeles-i telephelyén dolgozza fel a csirkét, és olyan kiskereskedőknek adja el, mint az Aldi élelmiszerlánc. A cég igyekszik peren kívül egyezséget kötni, ezek alapján 3,8 millió dollárt fog fizetni a gyerekmunka és a gyerekek veszélyeztetése miatt. Ráadásul még ki sem fizették a gyerekeket a munkáért.

„A The Exclusive Poultry és Tony Bran tulajdonos szándékosan visszatartotta a dolgozók nehezen megkeresett bérét, veszélyeztette a fiatal dolgozókat, és megtorló intézkedéseket foganatosított az alkalmazottakkal szemben, hogy eltitkolja a szabálytalanságokat” – mondta el a gyerekmunkások esetéről Jessica Looman, a Munkaügyi Minisztérium bér- és munkaügyi osztályának ügyintézője.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A vállalat ügyvédje, Anthony McClaren az NBC Newsnak nyilatkozott, melynek során elmondta, hogy a cég álláspontja szerint ezek a vádak egyelőre csak olyan állítások, amelyeknek az igazságtartalmát még bizonyítani kell. McClaren elmondta, hogy ügyfele nem tudta, hogy gyerekmunka zajlik a cégénél, de a vállalat arra a következtetésre jutott, hogy a szövetségi ügynökséggel való együttműködés kell a továbblépéshez. McClaren elmondta, hogy a megegyezést követően a cég gyakorlatilag megszűnt.

A vizsgálat és az azt követő, a vállalattal kötött egyezség a Biden-kormányzat által a bérlopás és a gyermekmunka elleni, az egész iparágra kiterjedő szigorú fellépés része. 2022 őszén a minisztérium több mint 100 gyermeket talált, néhányan közülük 13 évesek voltak, akik egy középnyugati cégnél vágóhidakat takarítottak.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top