nlc.hu
Életmód

Utcabálokkal ünneplik a koronázást

Milliók ünneplik utcabálokon III. Károly király koronázását

A háromnapos hétvégén nagyszabású eseménysorozattal ünnepelnek a britek.

Milliók részvételével több tízezer utcabál kezdődött vasárnap délután Nagy-Britanniában III. Károly király koronázásának alkalmából. 

utcabál

A Nagy Koronázási Ebédek utcabálsorozat egyik helyszíne – Fotó: Hollie Adams/Getty Images

A rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveztek vasárnapra többmilliós részvétellel.

utcabál

A Downing Street-i utcabál – Fotó: Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images

Nagyszabású utcabál kezdődött vasárnap délután a Downing Streeten is, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala és rezidenciája előtt állítottak fel egy hosszú, ételek és italok nagy választékával megterített asztalt. Erre a rendezvényre, amelyen megjelent Sunak és családja, valamint Joe Biden amerikai elnök felesége, Jill Biden is, elsősorban ukrajnai menekülteket és nagy-britanniai helyi közösségekért kiemelkedő munkát végző önkéntes aktivistákat hívtak meg.

A királyi család jeles eseményei alkalmából rendezett utcabáloknak komoly hagyományuk van Nagy-Britanniában. Legutóbb tavaly, II. Erzsébet királynő platinajubileumán, azaz a trónra lépésének 70. évfordulóján rendeztek több tízezer utcabált országszerte.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top