nlc.hu
Életmód

Sok mikroorganizmus kerül a koszos kezekről a péksüteményekre

Ezért ne válogass koszos kézzel a péksütemények között! – videó

Tanulságos TikTok készült azoknak, akik nem figyelnek oda a higiéniára.

Gyuris Rita növényorvos korábban már megnézte többek között azt, hogy mennyi mikroorganizmus telepedik meg a BKK automatáin, illetve a Combino ülésén és kapaszkodóján, most pedig a péksütemények titkos életének járt utána. Pontosabban, hogy milyen baktériumok, gombák találhatóak egy bolti zsemle felületén. 

Az első napon csak egy baktériumkolónia fejlődött ki, de a harmadik napra ez a szám megnőtt, illetve lett gombatelep is. 

@plantprotecting Zsömle teszt - hanggal nézd! Ilyen mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg. A minták veszélyes hulladék gyűjtőbe mentek a teszt után. #agarlemez #agarplate #zsömle #zsemle #nekedbe #pusztuljonforyouba #teszt ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

„A péktermékek egyébként pont az a kategória, amit szeret mindenki jól összefogdosni, hogy a legszebbet tudja kiválasztani. A válogatással egyébként nem lenne probléma, hogyha ezt nem a koszos kezünkkel tennénk, ugyanis nyilvánvaló, hogy ezek a kezünkről kerülnek oda. Ezek a mikroorganizmusok egyébként nem veszélyesek ránk nézve, főleg nem egy egészséges immunrendszernek. Na meg persze ott a gyomorsav” – jegyezte meg.

Azt is hozzátette mellékelt szövegként, hogy a videóban látható mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg.

Zsemle mikrobiológiai tesztje

Fotó: TikTok / plantprotecting

(via Metropol)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top