nlc.hu
Életmód

13 éves tininek néz ki a 23 éves férfi

13 éves tininek néz ki ez a 23 éves férfi

A brazil fiatalnak nehéz volt elfogadnia az állapotát, de ma már örül, hogy életben van.
Egy tinédzser fiú egy sötét alagútban

A 23 éves Luiz Augusto Márcio Marques úgy néz ki, mint egy 13 éves fiú, miután gyerekkorában egy ritka betegség miatt agyműtéten esett át.

Luizt – akit szülőhelyén, a dél-brazíliai Passo Fundo városában Guto néven ismernek – 7 éves korában kínzó fejfájás kezdte gyötörni, ami idővel egyre gyakrabban jelentkezett. Az orvosok az agydaganat egy nagyon ritka típusát, craniopharyngioma nevű betegséget diagnosztizáltak nála. Megműtötték, hogy eltávolítsák a daganat egy részét, különben a fiú meghalt volna.

Az operáció azonban nagyon kockázatos volt, tartani lehetett attól, hogy a tumor elhelyezkedése miatt károsodhatnak Luiz egyes képességei vagy a növekedése. A családja azonban úgy döntött, vállalják a kockázatot, és megmentik a gyerek életét.

A fiú szerencsére tökéletesen felépült, ám a vizsgálatok során kiderült, hogy megsérült az agyalapi mirigye, és nagy valószínűséggel egy idő után le fog állni a növekedése. Ez nagyjából 12-13 éves kora körül következett be. Növekedési hormont azért nem adtak neki, mert nem tudták a teljes daganatot eltávolítani, ezért félő volt, hogy a hormon hatására a tumor is megnő, ezt pedig nem vállalta a fiú családja.

Guto ma 23 éves, 162 centiméter magas, a súlya körülbelül 50 kilogramm, és úgy néz ki, mintha 13 éves lenne. De ez ma már nem zavarja őt, örül, hogy a 12 műtét és a kemoterápia után életben van. Amikor megállt a növekedése, nehéz időszakot élt ált, és el kellett fogadnia a tényt, hogy soha többé nem fog a korának megfelelően kinézni. A családja segítségével azonban túllépett a nehézségen, és inkább idősebb, 20-30-40 évesekkel barátkozik, mert ők nem ítélkeznek fölötte.

Van példa arra is, hogy egy betegség miatt valaki sokkal idősebbnek nézzen ki a koránál: a progéria nevű nagyon ritka genetikai betegség miatt ez a 16 éves lány úgy néz ki, mint egy 50 éves.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top