nlc.hu
Életmód

Mikortól járhat a gyerek konditerembe?

Hány éves korban engedhetjük el gyermekünket az edzőterembe? A szakértők válaszoltak.

Amikor serdülőkorba lépnek a gyerekek, egyre jobban foglalkoztatja őket a testük, illetve a kinézetük. Míg a szülők a különböző sporttevékenységeket súlykolnák, addig őket az edzőtermi világ érdekli. De vajon mikor engedhetjük, hogy gyermekünk konditerembe járjon?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik fontos alappillére. Felnőttek és gyerekek számára egyaránt fontos, hogy aktívan sportoljanak. A fejlődésben lévő gyerekek, illetve tinédzserek esetében azonban nem csak szabadidős tevékenységként elengedhetetlen a mozgás, hanem anatómiai okokból, illetve a lelki és mentális egyensúly megőrzése érdekében is. 

Egy kislány a személyi edzője mellett végez fekvőtámaszt

Egy kislány a személyi edzője mellett végez fekvőtámaszt (Fotó: Getty Images)

A serdülőkor beköszöntével a gyerekek hamar kedvet kaphatnak a konditermekhez. Ebben vélhetően az is közrejátszik, hogy aktívan jelen vannak a közösségi médiában, aminek hatására csökken az önbizalmuk. Ez azt eredményezheti, hogy minél hamarabb szeretnének változtatni a testükön.

Míg a szülők többsége a különböző sportágakban látják a lehetőségeket, addig a gyerekek már egészen korán elkezdenek érdeklődni az edzőterem iránt, különösen akkor, ha a többi kortársuk is aktívan sportol. De vajon hány éves kortól engedhetjük el a gyermekünket az edzőterembe?

Dr. Alfred Atanda, gyermekortopéd sebész elmondása szerint a kardiót már bármelyik életkorban el lehet kezdeni, továbbá a saját testsúlyos edzés is jót tesz a gyerekek testi fejlődésének. Végezhetnek olyan gyakorlatokat, mint például a plank, fekvőtámasz, felülés. A 7-8 éves gyerekek is profitálhatnak a strukturált testmozgásból, feltéve, hogy nem a fogyás, vagyis a testkép javítása miatt szeretnének belevágni a mozgásformába.

Ettől függetlenül a súlyzós edzésekre csak később kerülhet sor, mivel a fiatalabb gyermekek csontjai még törékenyebbek, ezáltal a sérülés veszélye is magasabb.

A gyerekek ideg-és izomrendszere 12-14 éves korban éri el azt a szintet, ami szükséges a konditermi edzésekhez. De mennyire biztonságos az edzőterem egy 14 éves számára? 

Engedjük vagy ne engedjük?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a konditerem biztonságos környezet lehet a tinédzserek számára. Dr. Tracy Zaslow, sportorvos-szakorvos a Yahoo-nak elmondta, régebben voltak ugyan aggályok azzal kapcsolatban, hogy a még növésben lévő gyerekek nem végezhetnek súlyzós edzést, mára azonban ez nem jelent problémát. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére rendkívül fontos a felügyelet.

A gyerekeknek megfelelő oktatást kell kapniuk az edzőtermi eszközök használatáról, illetve arról, hogy mit miért csinálnak. 

James Beitzel, klinikai koordinátor elmondta, hogy sok általános- és középiskolai tanár már beleépítette a súlyzós edzéseket a tanmenetbe azért, hogy a tinédzserek megfelelő oktatást kapjanak, ha úgy döntenek, hogy konditerembe szeretnének majd járni. Hozzátette, hogy ez nem mindig elég, ezért fontos, hogy a konditeremben egy edző is a segítségükre legyen. 

Ne csak mentálisan, fizikálisan is készítsük fel a gyerekünket

Az igaz, hogy a sport és a szabadtéri aktivitás, illetve mozgásformák szerves részét képezik az egészséges életmódnak, azonban annak mentális hátteréről már kevesebb szó esik. A szakértők azt javasolják, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a mozgás fontosságáról, továbbá arról, hogy az edzések hogyan formálhatják a fizikai teljesítményüket, ahelyett hogy a külsőségről beszélnénk. Fontos, hogy a fiatalok a kinézetük helyett az egészségüket helyezzék előtérbe.

Mire kell vigyázni? 

Dr. Alison Crepeau, gyermekortopéd sebész szerint nincsen olyan dolog, amitől a tinédzsereknek óvakodniuk kellene egy konditeremben. 

Semmi olyat nem tudnánk mondani, amit kerülni kellene, kivéve az erőemelést és a súlyok maximalizálásának kipróbálását

– mondta a portálnak. 

Véleménye szerint a nehéz erőemeléstől eltekintve, bármit csinálhatnak. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a biztonságuk érdekében eleinte egy szülő is kísérje el a gyerekeket, továbbá alapos felkészítést és oktatást is kell kapniuk egy hozzáértő személytől. 

Kezdjük nagyon kis súlyokkal, hogy elsajátítsák a megfelelő mozgásmintákat. Ezt követően lassan növelhetik a súlyok mennyiségét

-tette hozzá.

Összességében a szakértők véleménye szerint az edzőterem jó hatással van a gyerekek fejlődésére. 

„Ha a gyermek kéri, hogy edzőterembe menjen, támogassuk” – mondta Dr. Zaslow. 

(1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top