nlc.hu
Életmód

Problémás szexjelenet az Oppenheimer filmben

Felháborodást okozott az Oppenheimer szexjelenete Indiában – de nem azért, amiért gondolnád!

Kiverte a biztosítékot a hívő hinduknál.
Oppenheimer

Felháborodást okozott az Oppenheimer című életrajzi thriller szexjelenete a Narendra Modi miniszterelnök vezette hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt) soraiban – számolt be az MTI. Anurag Szingh Thakur műsorszórásért felelős indiai miniszter a kifogásolt jelenet eltávolítását követelte. A tárca egy másik magas rangú tisztségviselője, Udaj Mahurkar nyílt levélben a következőket írta: 

Ez közvetlen támadás egymilliárd toleráns hindu hívő vallása ellen, sőt háború a hindu közösséggel szemben és úgy tűnik, mintha a hindu ellenes erők egy nagyobb összeesküvésének része lenne.

Az indiai Twitter-oldalakon már megjelentek a #BoycottOppenheimer (bojkottáld Oppenheimert!) és a #RespectHinduCulture (tartsd tiszteletben a hindu kultúrát!) hashtagek.

A szóban forgó szexjelenet során a Cillian Murphy által megformált fizikus – aki az amerikai atombomba egyik atyjaként vonult be a történelembe – a szeretőjének, Jean Tatlocknak (akit Florence Pugh alakít) a Bhagavad-Gíta című szanszkrit szent könyvből idéz: “Én vagyok a halál, világok pusztítója“. Az igazi Oppenheimer szintén ezt az idézetet használta egykor.

A többségében hindu vallást követő Indiában amúgy több más filmes alkotás is magára vonta már a hindu nacionalisták haragját.

Amúgy az Oppenheimerrel egy időben debütáló Barbie című filmet is itt-ott felháborodás fogadta. A pakisztáni Pandzsábban  a helyi hatóságok a film “kifogásolható tartalma” miatt betiltották a vetítését, Vietnam pedig (egy térkép miatt) a film forgalmazását. Az amerikai vígjátékban ugyanis egy olyan térkép szerepel, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren. A vietnamiak számára elfogadhatatlan, hogy akár csak osztozzanak is az általuk Keleti-tengernek nevezett térség szigetcsoportjain. 

Kiemelt fotó: imdb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top