nlc.hu
Életmód

Óvodabezárások óvodapedagógus-hiány miatt

Óvodákat szüntethetnek meg, akkora a hiány óvodapedagógusokból

Nemcsak az óvodapedagógusok sínylik meg a jelenlegi közoktatási káoszt, hanem a kisgyerekek is.
óvoda

A státusztörvény nemcsak a tanárokat érinti és sújtja, hanem az óvodapedagógusokat, óvónőket, dajkákat is. Függetlenül attól, hogy ki hány éves, mióta van a pályán, a törvény ilyen értelemben befagyasztja a béreket, megszünteti az előmeneteli rendszert.

A 8 éve óvodapedagógusként dolgozó Borbála is úgy döntött, feladja az eddigi szakmáját és más szakterületen kezd új életet. Elmondása szerint elsősorban nem a pénz miatt hagyja el pályát, hanem az apró kegyelemdöfések miatt döntött így. “Vannak olyan dolgok ebben a törvényben, amik számomra teljesen elfogadhatatlanok, hogy például egy 25 éves kolléga ugyanannyit keres, mint én, 25 év után” – panaszolta a Fókusznak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az óvodapedagógusok esetében is ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint általában a pedagógus munkakörben dolgozóknál. A jogszabály tervezetében már voltak olyan passzusok, amelyek arról szóltak, hogy hogyan kell díjazni az óvodapedagógust, hogyha valaki egyedül van a csoportban. Ez is előrevetíti már azt, hogy nagyon sok helyen nem tudják megvalósítani, hogy egyszerre két óvodapedagógus legyen az óvodai csoportban. Egy ilyen helyzet pedig a gyermeknevelés rovására megy.

Már most is rengeteg a betöltetlen óvodapedagógus-állás, és nagy kérdés a jövőre nézve, hogy hányan maradnak majd tartósan a pályán ősz után. 

A PDSZ már régóta figyelmeztet a veszélyre. Szerintük abban az esetben, ha kevesebb az óvodapedagógus, a fenntartó vagy összevonja az óvodát egy másik óvodával – konkrétan tagóvodákat szüntetnek meg –, vagy óvodai csoportokat vonnak össze és ezáltal nagylétszámú csoportok keletkeznek, ahol az egy gyermekre jutó idő nyilvánvalóan jóval kevesebb lesz.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top