nlc.hu
Életmód

Dobhártya-repedés egy fülcsóktól

Dobhártya-repedéssel végződött a szenvedélyes csók

Az orvos először azt hitte, hogy megverték a nőt.
fülcsók

Egy fiatal kínai nő azzal a panasszal jelent meg a fül-orr-gégészeten, hogy enyhe fájdalmat és halláskárosodást tapasztal a bal fülében. Amikor az orvos megvizsgálta, alvadt vért talált a dobhártyáján. Kiderült, hogy traumás dobhártya-perforációt szenvedett a beteg.

A nő nem tudott semmilyen olyan sérülésről (se ütésről, se verésről), ami mindezt okozhatta, de amikor az orvos rákérdezett, hogy mi után tapasztalta a tüneteket, elmondta, hogy a barátja olyan szenvedélyesen csókolta meg a fülét, hogy véletlenül túl erősen szívta meg a hallójáratát. „Amikor megcsókolta a fülemet, erősen megszívta, a fülem pedig pattanó hangot adott. Ezt követően már nem hallottam a bal fülemre” – emlékezett vissza a nő, aki a történtek után csak folyamatos zümmögést hallott a sérült fülében.

Az orvos elmagyarázta neki, hogy a dobhártya hajlamos a repedésre, ha a külső légköri nyomás hirtelen megváltozik, például robbanás vagy rendkívül hangos zaj esetén. Elméletileg a heves csók is okozhatja a dobhártya-repedést, bár ez kifejezetten ritka. „Általában a dobhártya magától meggyógyul 2-3 hónapon belül. Amennyiben nem, akkor műteni kell, mert ha nem gyógyult be, akkor a víz könnyen bejuthat fürdés vagy úszás közben, és olyan problémákat okozhat, mint a fülgyulladás, ami pedig súlyos hallásproblémákhoz vezethet” – figyelmeztetett az orvos.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top