nlc.hu
Életmód

Egyre több az öngyilkos a Mammutban, lépne a polgármester

Egyre több az öngyilkosság a Mammutban, biztonságosabbá tenné az önkormányzat – frissítve!

Változtatásokat sürget a polgármester.
mammut

Tizenhárom év alatt már hét öngyilkosság történt a budai Mammut bevásárlóközpontban, legutóbb július 30-án ugrott le egy nő az egyik emeletről. A 2. kerület polgármestere most egyeztetést kezdeményez a pláza üzemeltetőivel, hogy biztonságosabbá tegyék. Őrsi Gergely abban bízik, közösen találnak majd valamilyen megoldást. Minderről a közösségi oldalán számolt be – szúrta ki a 444.

Őrsi elárulta, hogy már többször is, többen is keresték őket azzal kapcsolatban, hogy tegyék biztonságosabbá az épületet, de mivel az nem középület, az önkormányzatnak nem áll módjában intézkedni.

UPDATE (2023.08.02., 13:40)

A Mammut közleményben reagált a további esetek megelőzésével kapcsolatban: “Felelős bevásárlóközpont-üzemeltetőként, áruházaink rendszeres biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, melyek alapján azok minden hatályos jogszabályi előírásnak megfelelnek. Látogatóink biztonsága továbbra is kiemelten fontos a számunkra. A közelmúltbeli események fényében szakértői csoportot állítottunk fel, többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével, hogy megvizsgáljuk, vannak-e további intézkedések, amelyeket bevezethetünk a hasonló esetek elkerülése érdekében“.

A pláza üzemeltetői a következő lépéseket tervezik: “Fizikai változtatásokat hajtunk végre, melyek építészeti előkészítését már elindítottuk. Együttműködünk egy országos lelkisegély-szolgálattal, hogy szakmai véleményüket figyelembe vegyük, ide értve akár helyszíni lelki tanácsadás biztosítását is. Együttműködünk Budapest Főváros II. Kerületének Önkormányzatával, hogy a lehetséges közös lépésekről és az érintetteknek való segítségnyújtásról egyeztessünk“.

Közleményükben arról is beszámoltak, hogy eddig milyen intézkedéseket hoztak: “Eltávolítottunk minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat), amely megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást. Rendszeres és átfogó képzést tartottunk biztonsági szolgálatunknak az intő jelek kiszűrésére a bevásárlóközpont területén. Bevezettük a biztonsági szolgálat gyakori járőrözését a 3. és a 4. emeleten. A bevásárlóközpont kamerarendszere úgy került beállításra, hogy a korlát melletti részek jól láthatóak legyenek, így lehetőséget adva a beavatkozásra. Mentálhigiénés támogatást ajánlottunk fel a bevásárlóközpontban dolgozók számára, akik az esemény érintettjei voltak és ezt igényelték.”

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top