nlc.hu
Életmód

Termékek ára az árstop eltörlése után

Így drágultak az élelmiszerek az árstop eltörlése utáni napon

Egyes élelmiszerek ára jócskán megemelkedett.

A 24.hu megnézte, hogy az árstop eltörlése után milyen árakkal találkozhatnak a vevők az érintett termékeknél a hat nagy multiláncban. A mai, augusztus 2-i árakat hasonlították össze az utolsó árstopos nap, azaz július 31. legolcsóbb áraival, és mellé tették a KSH-n elérhető legfrissebb, júniusi (árstoppos) átlagárakat.

A lap emlékeztet, augusztustól az árstopos termékeket nem lehet a beszerzési árnál drágábban adni, a boltok tehát veszteségesen tudják csak értékesíteni ezeket. Kötelezően akciózni is kell majd belőlük, hetente legalább két termékcsoport minden termékét, amikor a bolti ár nem lehet több, mint a beszerzési ár mínusz 15 százalék. Az első kötelező akciók csütörtökön indulnak a volt árstopos termékekből.

Az aktuális adatok szerint:

  • Liszt: a legolcsóbb liszt a Lidlben található augusztus 2-án az árfigyelő alapján (139 forint), a legdrágább pedig a Tescóban, ami ráadásul egy akciós liszt (279 forint). Az átlagár augusztus 2-án szerdán az árfigyelős adatok alapján 190 forint.
  • Krisztálycukor: a legolcsóbbat a Lidlben kapni (395 forint), a legdrágábbat a Tescóban (544 forint), miközben kedden még 229 forintért is elérhető volt a termék (az árfigyelő G7-es kigyűjtése szerint), és 17 hónapja 260 forint körüli átlagáron volt kapható a KSH statisztikája alapján. Most az átlagár 458 forintra jön ki.
  • Napraforgó-étolaj átlagára 665 forint.
  • A sertéscomb jelenlegi átlagára 1769 forint.
  • A csirkemellfilé: A legolcsóbb csirkemell a Tescóban kapható (1399 forint), a legdrágább az Aldiban (4349 forint), az átlagár 2278 forintra jött ki (az ábrán szereplő árak átlaga), ami szintén jócskán felülmúlja az árfigyelős legolcsóbb keddit (1499 forint), és a KSH-s júniusi átlagárat is (1770 forint).
  • A tojás: a legolcsóbb tojás pennys volt (445 forint), az átlagár 651 forint lett.
  • 2,8 %-os UHT tej: az augusztus 2-i átlagár 282 forint. A legolcsóbb tej 205 forintba, a legdrágább 378 forintba került augusztus 2-án az árfigyelő alapján.
Élelmiszerárstop - Tojás és burgonya

MTI/Szigetváry Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top