nlc.hu
Életmód

Novemberig nem lesz nyugdíjemelés

A magas infláció ellenére novemberig nem lesz nyugdíjemelés

A nyugdíjak három százalékos, visszamenőleges emelését kérték a kormánytól a nyugdíjasok, de nem kapják meg.

Amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció – válaszolta a kormány a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelére.

A Népszava emlékeztet, hogy Juhász László, a szervezet elnöke augusztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. Ennek oka a magas infláció.

Varga Mihály válaszában kihangsúlyozta, hogy a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány. A szervezet szerint viszont a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat.

Juhász László áprilisban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldött kérdéseket ugyanúgy az évközi kiegészítő nyugdíjemelés miatt. Akkor a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárától, Banai Péter Benőtől érkezett válasz, aki úgy fogalmazott: 

A KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését.

 A nyugdíjemelés persze nem mindenkinek jár: a kormány nemrég kizárta a transzneműeket a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjból.

postás átadja a nyugdíjat

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top