nlc.hu
Aktuális

A transzneműek miatt módosítják a „Nők 40” nyugdíjszabályt

Máris lép a kormány: kizárják a transzneműeket a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjból

A korábbi bírósági döntés szerint a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség, emiatt a kormánypárti politikusok a jogszabály módosítását kezdeményezik.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak – írja az MTI.

Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. május 8-án

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A javaslat indoklásában az áll: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat. Azt is írták, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

A most benyújtott javaslat gyors reakció arra, hogy a Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A bírósági döntésre a Háttér Társaság által képviselt Angyal Elvira ügyében került sor.

Elvira 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel a születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Így aztán igencsak meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. Elvira nem hagyta annyiban az ügyet, a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot, és végül számára kedvező döntés született. 

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top