nlc.hu
Életmód

Boszorkánymogyoró a bőrápolásban

Csodaszer a bőrápolásban: a boszorkánymogyoró

Nem kell boszorkánynak lenni ahhoz, hogy kihasználjuk a boszorkánymogyoró jótékony hatásait! Ezért építsük be arcápolási rutinunkba ezt a csodaelixírt!

Ahogy lassan beköszönt az ősz, a természet felkészül az új évszakra. Ebben az időszakban a legtöbb kert és park szélén csodálatos látvány tárul elénk: a boszorkánymogyoró (Hamamelis) fái lenyűgöző sárga, narancssárga és vörös lombozatukkal pompáznak, elbűvölve mindenkit. Azonban a boszorkánymogyoró nemcsak szépségével, hanem gyógyító tulajdonságaival is lenyűgözi az embereket évszázadok óta.

Kivirágzott boszorkánymogyoró-fa.

Gyönyörű látvány minden ősszel

A boszorkánymogyoró az amerikai és az ázsiai kontinensen őshonos, de mára szinte az egész világon megtalálható. Nevét a görög hamamelis szóból kapta, ami „magában érő gyümölcsöt” jelent. Ez azzal magyarázható, hogy a növény az előző év termését és az aktuális év virágait egyidejűleg hordozza magán. Másik gyakran használt neve még a varázsmogyoró.

A növény leginkább a magas lombozatával, évelő virágaival és széles körű gyógyászati felhasználásával hívja fel magára a figyelmet. Azonban azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy az arcápoláshoz is nagyon hasznos összetevő.

Milyen hatása van a boszorkánymogyorónak az arcbőrre?

Ne hagyjuk, hogy a bűvös név megtévesszen, a boszorkánymogyoróban nincs semmi mitikus vagy varázslatos. Bár egyesek számára a boszorkánymogyoró csodaesszencia, amelynek varázsereje megnyugtatja a bőrt. A boszorkánymogyoró nem újdonság, sőt, őseink évszázadokra visszamenőleg használták természetes gyógyító ereje miatt.

Legyen szó a baktériumok elleni küzdelemről, az érzékeny bőr megnyugtatásáról vagy a felesleges olaj eltávolításáról, a varázsmogyorónak számtalan felhasználási módja van, és ez még nem minden. Nem csoda, hogy nagyanyánk nagyanyjának valószínűleg volt boszorkánymogyoró a kertjében.

Mi az a boszorkánymogyoró?

Az Észak-Amerikában őshonos bokorból származó boszorkánymogyoró bőrgyógyító tulajdonságokkal rendelkező növényi kivonat. A boszorkánymogyorót általában összehúzószerként használják. Megállapították, hogy a növény kérgét és leveleit felhasználva nyugtató hatású készítményt lehet előállítani, ezért találkozhatunk vele olyan gyakran a bőrápolási termékekben.

Számos felhasználási módját ismerjük a boszorkánymogyorónak. Az arctörlőtől kezdve a bőrkiegyenlítő balzsamokig mindenben megtalálható.

Mivel a boszorkánymogyorós termékek gyakran tartalmaznak alkoholt, vásárlás előtt mindenképpen olvassuk el a címkét. Ha érzékeny, száraz vagy ekcémára hajlamos a bőrünk, a legjobb, ha kerüljük az alkoholt, mert az súlyosbíthatja ezeket az aggodalmakat.

Milyen előnyökkel jár a boszorkánymogyoró használata?

Boszorkánymogyoró-készítmény.

Rengeteg előnye van a boszorkánymogyoró használatának

A varázsmogyoró számos célt szolgál a bőr ápolása során. Nem csoda, hogy évszázadok óta természetes gyógyszerként használják. Íme, néhány előny, amit a varázsmogyoró nyújtani tud.

Gyulladáscsökkentő

Bőrünkön számos okból alakulhat ki gyulladás, amelyek többsége nem súlyos. A hosszan tartó napozás, az étrendi érzékenység és a pattanások a bőrgyulladás leggyakoribb okai közé tartoznak. Hasznos lehet boszorkánymogyorót használni a gyulladás csillapítására és a bőrpír csökkentésére.

Enyhíti a bőr érzékenységét

Rovarcsípés, mérgező növénnyel való érintkezés vagy váratlan allergia mind kikezdheti az érzékeny bőrt. Szerencsére a boszorkánymogyoró azonnali enyhülést nyújthat a bőrpír, a viszketés és az irritáció ellen. Néhány csepp a kivonatból, és máris enyhülni fog mindenféle kellemetlen érzés.

Segít megelőzni a pattanásokat

A varázsmogyoró megszabadítja arcot a baktériumoktól, összezsugorítja a pórusokat és addig szárítja a foltokat, amíg azok egyszerűen el nem tűnnek. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a boszorkánymogyoró csökkenti a bőrpírt is, így nem kell a korrektort használnunk, hogy elfedjük a  szemtelen pattanásokat.

Eltávolítja a felesleges olajat

A zsíros bőrű egyéneknek nagy hasznára válhat, ha közvetlenül arctisztítás után boszorkánymogyorót használnak. Mivel a varázsmogyoró összehúzószerként hat, gyorsan eltávolítja a maradék szennyeződéseket, olajat vagy sminket, amit a tisztítószer esetleg kihagyott.

Megvédi a bőrt a mindennapi károsodástól

A varázsmogyoró egy kevéssé ismert vegyületet, tanninokat (másik néven csersavat) tartalmaz, amely antioxidánsokban gazdag. Helyileg alkalmazva ezek az antioxidánsok pajzsként védik a bőrt a szennyeződésektől, a nap sugaraitól és más levegőben lévő szennyeződésektől.

Az UV-sugaraktól való védelemhez nem elég, mindenképpen használjunk naptejet vagy fényvédőt, mert egyedül az akadályozza meg a napégést!

Jót tesz-e a boszorkánymogyoró a bőrnek?

Ezen a ponton reméljük, hogy a válasz erre a kérdésre egyértelmű: a boszorkánymogyoró kifejezetten jót tesz a bőrnek. A boszorkánymogyorónak akkor van a legtöbb jótékony hatása a bőrre, ha normál, pattanásokra hajlamos, zsíros vagy kombinált bőrtípus esetén használjuk. Ha nagy pórusaink vannak, a boszorkánymogyoró segíthet csökkenteni a pórusok méretét, csillapíthatja a pattanások pirosságát és gyakoriságát, és segíthet az olajmennyiség szabályozásában.

Azonban csak azért, mert a zsíros, pattanásokra hajlamos vagy kombinált bőrtípusúak számára nyújtja a legtöbbet, nem jelenti azt, hogy más bőrtípusúak számára ne lenne előnyös. A varázsmogyoró nagyon enyhe és gyengéd tonizáló összetevő, teljesen természetes és rendkívül hatékony. Még a száraz vagy érzékeny bőrűek számára is nyugtató és kiegyensúlyozó hatású. Mint minden új termék esetében, teszteljük először egy kis bőrfelületen, mielőtt bőségesen alkalmaznánk arcunkon.

(Forrás: Moody Skincare, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top