nlc.hu
Életmód

A klímaváltozás kifejezései a jelnyelvben

Már a karbonlábnyomot is el lehet jelelni, a klímaváltozás kifejezéseivel bővült a jelnyelv

Míg a jól halló emberek folyamatosan tanulnak és ismeretekre tesznek szert a környezetükben, addig a siketek nagyon sok információról maradnak le.
klímaváltozás

Siket tudósok és jelnyelvi szakértők több száz új jelet készítettek a brit jelnyelvhez, mely így már a klímaváltozással kapcsolatos kifejezéseket is tartalmazza. Többek között az “üvegházhatású gáz” és a “karbonlábnyom” fogalmakat is el lehet immár jelelni, ugyanis ezekre eddig nem voltak hivatalos jelek. Idáig a gyermekeknek és a tanároknak gyakran hosszú és összetett tudományos kifejezéseket kellett ujjal leírniuk. A legújabb jelnyelvi kifejezések a biodiverzitás, az ökoszisztéma, a fizikai környezet, a szennyezés és klímaváltozás témájával foglalkoznak.

A tudományos kifejezéseket tökéletesen leíró jeleket próbáltunk létrehozni” – mondta el a siket Audrey Cameron, az Edinburgh-i Egyetem jelnyelvi projektjének vezetője, amely nemrég 200 új környezettudományi kifejezéssel egészítette ki a jelnyelv szótárát. Cameron a szókincs hiánya miatt korábban több fontos találkozón és beszélgetésen sem tudott érdemben részt vállalni. “Egy kutatásban 11 évig vettem részt, ezalatt számos találkozón is jártam, de soha nem tudtam igazán részese lenni ezeknek, mert nem értettem mit mondanak az emberek. Szerettem volna beszélni az emberekkel a kémiáról, de egyszerűen nem tudtam” – magyarázta.

 

A jelek fejlesztésének folyamatát ismertetve Cameron kifejtette, hogy az iskolai tantervben szereplő kifejezésekből készítenek egy listát és azokból alkotnak pontos, de egyben vizuális jelentéssel is felruházott nyelvi jeleket.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top