nlc.hu
Életmód

Ezt tedd, ha elveszett a szemedben a kontaktlencse

Ezt tedd, ha nem találod a szemedben a kontaktlencsét

Szeretnénk elsőre leszögezni, hogy nem, a kontaklencse egészen biztosan nem tud a szemgolyód mögé csúszni. Szóval pánikra nincs ok.

Ha kontaktlencsét viselsz, szinte biztosan előfordult már veled is, hogy nem találtad a szemedben az eszközt. Ilyenkor előfordulhat, hogy kiesett, de az is, hogy csupán elmozdult a helyéről. Ilyenkor az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba! Ami biztos, hogy a szemgolyód mögé nem csúszhatott, mégpedig azért, mert a kötőhártya, vagyis a szem elülső részét lefedő membrán egy „zsebet” képez, amely megakadályozza, hogy bármilyen tárgy is a szemgolyó mögé kerülhessen.

Ha meg akarod keresni a kontaktlencsét, először is moss alaposan kezet, nehogy baktériumokat vagy szennyeződéseket juttass a szemedbe. Ezt követően ellenőrizd a látásodat, előbb az egyik, majd a másik szemed letakarásával. Ha a látásod valamelyik szemedben homályos, annak a jele lehet, hogy a kontaktlencse elmozdult vagy kiesett.

Női szem

Fotó: Getty Images

Ahhoz, hogy megállapítsd, egyáltalán bent van-e még a lencse, egy tükörre és valamilyen erősebb fényforrásra lesz szükséged. Mindezek mellett egy nagyító is segítségedre lehet abban, hogy meg tudd találni az elmozdult lencsét. Mivel a kontaktlencse beszorulhat a szemhéj alá, ezért előbb az alsó, majd a felső szemhéjakat finoman húzd el, hátha megpillantod a kontaktlencse kikandikáló szélét.

Ha így sem bukkannál rá, csukd be és forgasd a szemed! Ez elmozdíthatja a kontaktlencsét egy olyan pozícióba, ahol könnyebben látható. A szemedbe akár műkönnyet is csepegtethetsz, ami szabadabb mozgást tesz lehetővé. 

Abban az esetben, ha még így sem lenne meg, a csukott szemhéjadat finoman érintsd, tapogasd meg: ha valahol kitüremkedést érzékelsz, ott rejtőzhet a kontaktlencse. 

Ha már van elképzelésed arról, hogy hol lehet a kontaktlencse, nézz az ellenkező irányba, ezután csukott szemmel gyengéden masszírozd a szemhéjad, míg az eszköz a helyére nem kerül!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top