nlc.hu
Életmód

Kotaktlencsével alvás veszélyei

Ez történik, ha bent felejtett kontaktlencsével alszol el

Te is azok közé tartozol, akik olykor alváshoz is bent hagyják a kontaktlencséiket? Soha többé ne tedd! Soroljuk, miért.

Ha kontaktlencsét hordasz, jó eséllyel veled is előfordult már, hogy figyelmetlenségből vagy akár lustaságból bent hagytad a lencséket elalvás előtt. Egy felmérésből kiderült, hogy az érintettek mintegy egyharmada rendszeresen megteszi ezt.

Neveletlen hercegnő

Fotó: Profimedia

A szakemberek azonban óva intenek a dologtól – természetesen az éjjel-nappal viselhető, 30 napos kontaktlencsék kivételek –, ugyanis a kontaktlencsében alvás az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ tanulmánya szerint hat-nyolcszorosára növelheti a szemfertőzések kialakulásának esélyét. 

És hogy mi minden történhet pontosan, ha kontaktlencsében alszol? Nos, íme az 5 leggyakoribb kockázat!

1. Oxigénhiány 

A szaruhártya a levegőből kap oxigént, a kontaktlencse viselése azonban csökkenti ezt az ellátást, ami pedig még tovább csökken, ha a szem be van csukva. Ha úgy alszol, hogy a lencséid bent vannak, a szaruhártya megduzzadhat, és baktériumok pedig behatolhatnak a szem felszíni sejtjei közé és fertőzés alakulhat ki.

2.  Petri-csészék 

Az éjszaka a pihenés és a regenerálódás időszaka, a szemeid számára is. A kontaktlencsében való alvás azonban megnehezíti ezt a folyamatot, és lehetővé teszi azt is, hogy a lencsékben Petri-csészékhez hasonló módon szaporodjanak el a baktériumok.

3. Szaruhártya-gyulladás

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelentése szerint keratitis, vagyis a szaruhártya-gyulladás gyakrabban fordul elő kontaktlencsét viselő embereknél, a legtöbbször pedig azoknál, akik alváshoz is bent hagyják a lencséiket. 

4. Allergia

A kontaktlencsében alvás megzavarja az egészséges szemmozgást is és apró horzsolásokat okozhat, aminek következtében a szemhéjak belső oldala idővel érdessé válhat. Ha mindezt még gyulladás is súlyosbítja, az száríthatja és allergiára hajlamossá teheti a szemeket.

5. Élősködő

Ritka, ám szintén főképp a kontaktlencse-viselőket érintő szembetegség az úgynevezett Acanthamoeba keratitis, melyet az Acanthamoeba nevű élősködő okoz. Ez utóbbi minden vízforrásban előfordul, ezért ha a kontaktlencséidet kontaktlencse-folyadék helyett vízzel tisztítod, a szemedbe is bejuthat. Ez még akkor is kockázatos, ha nem alszol kontaklencsével, azonban ha igen, akkor a lencse és szem szaruhártyája közötti meleg, nedves környezetben a kórokozók még inkább elszaporodhatnak. A fertőzés a legsúlyosabb esetben akár vakságot is okozhat.

via 1via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top