nlc.hu
Életmód

Léteznek karmikus kapcsolatok?

Honnan tudjuk, hogy karmikus kapcsolatban élünk-e?

Lelki társakról hallottunk már, de kik azok a karmikus partnerek? Valóban léteznek, és ha igen, mi célt szolgálnak?

A közösségi oldalakon mindig vannak olyan jelenségek, kifejezések, amiket felkapnak, a párkapcsolat és szerelem témaköre ilyen szempontól egy feneketlen kútnak bizonyult: a TikTokon például a felhasználók most éppen a karmikus partnerekről készítik sorra a posztokat. Amikor a Mashable cikke íródott, a #karmicpartner hashtag 60,4 milliós, míg a #karmicrelationshipet 9,5 milliós nézettségnél járt, és egymást érik a videók, amikben arról mesélnek az emberek, hogy szerintük mi számít karmikus kapcsolatnak, honnan lehet azt felismerni, nekik mik a tapasztalataik.

A fotelpszichológusok és társaik szerint meg kell különböztetni a lelki társakat, az ikerlángokat és a karmikus partnereket. Utóbbiak azok, akikkel nagyon kell vigyázni, mert nem biztos, hogy harmonikus kapcsolatot tudunk kialakítani velük, cserébe legalább nagyon nehéz búcsút inteni nekik. 

Persze holmi közösségi oldalas posztok alapján nem biztos, hogy okosabbak leszünk, ezért az előbb említett cikkben két szakértőt is megszólaltattak arról, mégis mi fán teremnek a karmikus kapcsolatok.  

Dr. Callisto Adams párkapcsolati szakértő szerint a karmikus kapcsolatra az intenzív érzelmek jellemzők, valamint az, hogy azt gondoljuk, erre van szükségünk ahhoz, hogy jobb emberré válhassunk. A karma mint fogalom szerepel az ősi hindu, dzsaina, buddhista, valamint a szikh és taoista tanításokban és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is. A modern világban mára azért valamelyest módosult a jelentése, és sokan negatív dologként gondolnak rá: vagyis ha valami rosszat teszünk, azért előbb-utóbb meg kell fizetnünk, miközben eredetileg a karma pártatlan volt mondhatni, nem kizárólag rossz vagy jó, nem jutalom vagy büntetés, hanem egyszerű következmény. 

De honnan tudjuk, hogy karmikus kapcsolatban élünk-e? Adams szerint az egyik fontos jel az, ha nagyon erős vonzerőt érzel valaki iránt, meg vagy győződve arról, hogy okkal találkoztatok, hogy szükség van rá az életedben. „A karmikus kapcsolatok magas intenzitása és szenvedélye mindkét spektrumban megnyilvánul, a kapcsolat csúcsain és mélypontjain. Úgy tűnik, hogy a karmikus kapcsolat megkülönböztetése egy másik magas intenzitású kapcsolattól az, hogy képtelenség megjósolni a következő csúcsot vagy mélypontot” – tette hozzá. 

Lisa Lawless klinikai pszichológus, a Holistic Wisdom alapítója szerint érdemes megjegyezni, hogy nem minden karmikus partner jön romantikus partner formájában. 

  Karmikus partner lehet bármely jelentős személy, aki belép az életünkbe, és mélyen befolyásolja azt.

Egy férfi homlokon csókol egy nőt

Fotó: Getty Images

Ugyan vannak, akik számára az ilyen partnerek mellett kellemes élményekben volt részük, sokan meséltek arról, hogy az ő karmikus kapcsolatuk mérgező és bántalmazó volt.  „Az exem nárcisztikus, de folyamatosan visszamegyek hozzá, mert egymás megszállottjai vagyunk” –  vallott egy TikTok-felhasználó. Adams szerint nagyon veszélyes az, ha valaki azért marad benne egy rossz kapcsolatban, mert úgy gondolja, ezáltal fontos dologra akarja tanítani az élet; hogy ő valamiért megérdemli, hogy rosszul bánjanak vele.

A szakember szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy bántalmazzon másokat, akár hiszünk a karmában, akár nem. Hozzáteszi, csak addig legyünk benne egy kapcsolatban, amíg segít abban, hogy fejlődni tudjunk, de amint bármelyik partnerre nézve mérgezővé válik, véget kell vetni neki. Lawles szerint persze ez nem egyszerű, egy karmikusnak vélt kapcsolat nagyon intenzív, szenvedélyes tud lenni, így nagyon nehéz lezárni azt. 

Sajnos Lawless szerint a karmikus kapcsolatokat az különbözteti meg minden más intenzív kapcsolattól, hogy nagyon nehéz eltávolodni tőlük. De úgy véli, nem kell valakivel együtt lenni ahhoz, hogy megtanuljuk a leckét, sőt, okos döntés kilépni egy kapcsolatból, főleg, ha a múlt hibáiból tanulva nem választunk olyan személyt partnernek, aki tönkretesz minket. 

Azoknak, akik nem tudnak továbblépni, megbirkózni az érzelmeikkel, azt tanácsolja, hogy kérjenek segítséget barátaiktól és családtagjaiktól, vagy éppen egy szakembertől, mert velük együtt is megtalálhatják azokat a támpontokat, amik ahhoz kellenek, hogy leküzdjük a kihívásokat, amiket elénk dob az élet.  

Idős pár kézen fogva sétál

Fotó: Getty Images

Fontos megjegyezni, nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy karmikus kapcsolatok léteznének, ahogyan kutatások sem zajlanak a témában. Mindeközben érthető, miért érdekli annyira az embereket, hogy van-e a világon valaki, aki az ő karmikus partnerük lehet, és keresik, kutatják, figyelik a jeleket. Lawles szerint ennek az oka,

mert úgy érezhetik, ez áll a háttérben, amikor nem tudják megmagyarázni, miért kezdenek vonzódni vagy kötődni bizonyos emberekhez. 

Hozzáteszi, ugyan spirituális oldalról is meg lehet közelíteni a karmikus kapcsolatok kérdését, de ha a pszichológia oldaláról vizsgáljuk, akkor fel lehet fogni úgy, hogy nem tudatosan, de vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik személyén keresztül fontos dolgokat tanulhatunk meg magunkról és a világról, akik segíthetnek szembenézni a legnagyobb kihívásokkal, segítenek a személyes fejlődésünkben. Mint elmondta, rajtuk keresztül fejlődhet az érzelmi intelligenciánk, sokkal empatikusabbak lehetünk, megtanuljuk, hogyan kell hatékonyabban kommunikálni. 

Persze amiatt is kialakulhat valakivel különleges kapocs, ha valamilyen ismerős, múltbéli dologhoz tudjuk kötni őket, akikkel olyan dinamika szerint működünk, amit már korábban átéltünk, megtapasztaltunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top