nlc.hu
Életmód

Csíkszentmihályi Mihály legjobb idézetei

89 éve született Csíkszentmihályi Mihály – ezek a leginspirálóbb idézetek a Flow-elmélet atyjától

Mindenkinek érdemes lenne megfogadni a pozitív pszichológus tanácsait.

Pénteken lenne 89 éves Csíkszentmihályi Mihály, hazánk egyik legismertebb és elismertebb pszichológus professzora, a pozitív pszichológia egyik meghatározó alakja, a flow-elmélet kidolgozója. 

Előtte, munkássága előtt tiszteleg a Google is. Az őt ábrázoló animált grafika Magyarország mellett az Egyesült Államok, Brazília, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság, Írország és Izland felhasználói is látják.

A flow – vagy áramlat – a boldogság érzése, amit akkor élünk át, amikor teljesen belefeletkezünk az általunk végzett tevékenységbe. Ilyenkor teljesen feloldódunk az élményben és egy olyan állapotba kerülünk, ami a keleti filozófia által zen-nek nevezett jelenséghez hasonlítható a legjobban.

Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született Fiuméban egy magyar családban. A szüleivel a második világháború alatt Velencébe menekültek, ahonnan Rómába költöztek. A középiskola elvégzése után az Egyesült Államokba ment, ahol pszichológiát tanult az egyetemen.

Időközben egy érdekes területet fedezett fel: rájött, hogy a festők a képeik készítése közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna; annyira leköti őket az alkotás élménye, hogy elfeledik a való világot. Később ugyanezt figyelte meg más tevékenységek, például a sakkozás vagy a tánc során.

Csíkszentmihályi Mihály, amikor professzori állást kapott az egyetemen, el is indította ilyen irányú kutatásait. Interjút készített olyan emberekkel, akik szívesen alkottak, sportoltak, sakkoztak, vagy táncoltak. „Autotelikusnak” nevezte ezeket a tevékenységeket, amelyeket önmagukért, a cselekvésért végzünk, külső jutalom nélkül, és megengedik a teljes elmélyülést. Később ebből született a „flow” fogalma.

A világsiker csak idős korában érte utol, amikor 1988-ban egy kiadó felkérésére tudományos ismeretterjesztő könyvet írt a flow-elméletről: ez lett a Flow ​– Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája ami világszerte megjelent.

Csíkszentmihályi Mihály két évvel ezelőtt hunyt el, amikor kaliforniai otthonában megállt a szíve. A születésnapja alkalmából összeszedtük a kedvenc idézeteinket tőle.

Az áramlatról

„Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket – noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre”.

A gyereknevelésről

„Ha mást nem is csinál az ember, csak beszél nekik a munkájáról, gondolatairól, a napi eseményekről, és fiatal felnőttként kezeli gyerekeit, akkor máris segített nekik abban, hogy gondolkodó ember váljék belőlük”.

„A gyerekek természetes módon tudnak a flow állapotába kerülni. Azért tanulnak gyorsan, mert izgalmasnak találják a tanulást. Egy csecsemőnek nem kell fizetni, hogy megtanuljon beszélni vagy járni, természetes késztetés él benne, hogy tökéletesítse a tudását.”

A kapcsolatokról

„Mindenki olyan mértékig része egy családnak vagy egy baráti kapcsolatnak, amilyen mértékű pszichikai energiát fektet be a közös célokba”.

„Azoknak áll hatalmában leginkább megbántani minket, akiket szeretünk”.

„Ha valaki olyan “barátokkal” veszi körül magát, akik pusztán csak megerősítik a kifelé mutatott személyiségét, akik soha nem kíváncsiak álmaira és vágyaira, akik soha nem biztatják arra, hogy új utakat próbáljon ki, akkor elmulasztja azokat a lehetőségeket, amelyeket a barátság nyújthat. Az igazi barát olyasvalaki, akivel időnként bolondozhatunk, aki nem várja el tőlünk, hogy mindig a papírformát hozzuk; olyasvalaki, aki segít bennünket az önmegvalósításban, és ezért hajlandó osztozni a kockázatban, amely minden komplex tevékenységben jelen van”.

A boldogságról

„A boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével vagy a véletlennel sem. Nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem a külső eseményektől függ, inkább attól, hogyan értelmezzük azokat mi magunk. A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top