nlc.hu
Életmód

A solymári életmentő tini

Az iskolában tanulta az újraélesztést a 15 éves, solymári életmentő – bátran, magabiztosan segített az idős férfin

Gimnáziumában az elsősegély 10 éve a tananyag része.
újraélesztés

Egy 15 éves fiú kezdett újraéleszteni egy idős férfit Solymáron, aki az utcán összeesett és leállt a légzése. Az éppen hazafelé tartó gimnazista azonnal odament hozzá és hívta a segélyhívót. A telefonon kapott instrukciók és az iskolában tanultak alapján elkezdte az újraélesztést. Mire a polgárőrök odaértek, a fiúhoz egy felnőtt is csatlakozott, aki elrohant a közelben kihelyezett utcai defibrillátorért. 

Folyamatosan felváltva egy szívmasszázst alkalmaztak. Közben a félautomata defibrillátor is fenn volt a fűben fekvő férfin, és annak a segítségével folyt az újraélesztés” – mesélte a történtekről Komorócki Máté, a solymári polgárőrség szolgálatvezetője. “Bátrak voltak, segíteni akartak. És amikor sikerült, és látták, hogy ez a bácsi újra életben van, akkor egy megkönnyebbülés látszódott rajtuk” – jegyezte meg.

Hamarosan megérkeztek a mentők is, akik átvették a beteget. A két életmentő addig segített nekik, amíg el nem indultak a kórházba az idős férfivel. 

Csaknem egy óra küzdelem után a 70 év körüli férfit stabil állapotban szállították kórházba.

A 15 éves fiú egyébként az újraélesztést az iskolájában, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanulta, ahol az elsősegély 10 éve a tananyag része. “Azt gondoljuk, ez az a fontos ismeret, ami a mindennapi életben nagyon fontos és hasznos, hogyha bárkinek bármilyen problémája van, akkor segíteni tudjanak az emberek” – nyilatkozta Chrenkó Tímea, az iskola természettudomány tanára és elsősegély oktatója. 

A mentőszolgálat szerint a néhány percen belül megkezdett újraélesztés és a defibrillátor használata 70 százalékos esélyt jelenthet a sikeres újraélesztésre.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top