nlc.hu
Életmód

Farongálások Zamárdiban

Zavarták a kilátást, gázolajjal mérgezte a japán cseresznyefákat egy férfi Zamárdiban

Több mint egymillió forintos a kár.

Tizennyolc fát mérgezett meg egy ismeretlen a zamárdi strandon úgy, hogy a 4-5 éves növények tövére gázolajat öntött. Ezen a környéken ez már a harmadik eset volt, hogy fiatal fákat tettek tönkre – számolt be az ATV Híradó.

farongálás,

A megmérgezett fák – Forrás: ATV Híradó – videó

A település polgármestere azt mondta, hogy több mint egymillió forintos káruk keletkezett, ráadásul az egész sétányon ki kell cserélni az olajjal szennyezett talajt is. Szerinte elég könnyen beazonosítható az a kör, akinek az érdeke, hogy ne nőjenek nagyra a fák, mert rontják a kilátást a tóra a nyaralójuk ablakából.

„Húsz évvel ezelőtt nem találkoztunk ilyen esetekkel. (…) Egyértelműen a kilátást zavarja, ha felnőnek ezek a fák és vannak személyek, akik nem tudják ezt elviselni” – nyilatkozta Csákovics Gyula.

A helyiek szerint felháborító, ami történt.

Közben a tó másik oldalán, Csopakon, szintén a strandon, egy öreg fát fúrtak meg több helyen és öntöttek a lyukakba mérgező anyagot.

A farongálás amúgy – a hatályos büntető törvénykönyv környezetkárosításról szóló 241. paragrafusa alapján – akár bűncselekmény is lehetne. Ami az ilyen jellegű vandalizmus megelőzését illeti, az főleg az edukáción és érzékenyítésen túl, a megfelelő jogszabályi háttér és hatósági gyakorlatok kialakításával lehetséges. A fapusztítás – ahogy korábban bővebben is írtunk róla – nem minden esetben szándékos, nem minden esetben az a célja az illetőnek, hogy elpusztítsa a szerencsétlen növényt (például nevet firkál a kéregbe), és vannak, amikor csak egy kicsinyes bosszú eszközei a fák (gondoljuk csak a csúnyán elfajuló szomszédok közötti viszályokra), és van olyan eset, amikor valaki egyszerűen csak pusztítani akar.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top