nlc.hu
Életmód

Így mosd a törölközőt, hogy puha és illatos maradjon

Így mosd a törölközőt, hogy puha és illatos maradjon!

Hány fokon mossuk? Hogy őrizhetik meg puhaságukat és frissességüket a törölközők? Milyen gyakran kell mosógépbe tennünk? Hoztunk válaszokat!

Ha egy idő után a törölközők keménnyé, durva anyagúvá válnak, valamint az illatuk sem lesz már olyan friss, mint azelőtt, akkor a problémát nem a törölköző anyagában, hanem a mosási szokásainkban kell keresni.

Törölköző mosás, hogy puha maradjon

(Fotó: depositphotos.com)

Kemény, merev a törölköző, miért?

Sokan úgy gondolják, ha minél több mosószert és öblítőt tesznek a mosógépbe, annál puhább és illatosabb lesz a törölköző. Ez azonban nem igaz, ugyanis ezzel a módszerrel épp az ellenkezőjét érik el. Bármilyen ellentmondásosnak is hangzik, nem tesz jót a túlzásba vitt öblítő a törülközőnek, mivel bevonják a textilszálakat, megmerevíti őket, ami által így a nedvességfelszívó képesség is csökken. Szóval az első számú szabály: ne toljuk túl az öblítőt és a mosószert.

Így maradnak sokáig puhák a törölközők

A puhaság kulcsa a mosás hőfokában, a mosásnál használt vegyszerekben és a szárítás mikéntjében rejlik. A törölköző akkor lesz a legpuhább, ha szobahőmérsékleten szárad, érdemes tehát olyan napot választani a mosáshoz, amikor kitudjuk helyezni a szabad levegőre vagy a lakás egyik pontjába a ruhákat.

Szakemberek szerint a fehér törölközőket 50 fokon, míg a színeseket 30-40 fokon is tisztára moshatjuk. Érdemes minden harmadik-negyedik mosásnál fél bögre ecetet is önteni a mosógépbe, így a törölközők hosszabban megőrzik a puhaságukat.

A higiénia miatt – ha nem is minden alkalommal –, de viszonylag rendszeresen érdemes magasabb hőfokon is kimosni a törölközőket. A 60, de akár 75 fokos víz ugyanis sokkal hatékonyabban fertőtleníti az anyagot.

A szakértők szerint három-négy használat után érdemes kimosni a törölközőket, lehetőleg a többi ruhaneműtől külön mosási programban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top